Stigla mu taksa za opasnog psa, koja je ukinuta još 2012.

Stigla mu taksa za opasnog psa, koja je ukinuta još 2012. Izvor: Privatna arhiva

Taksa na opasne pse, koja je na teritoriji Beograda bila na snazi početkom 2012. godine, a ukinuta posle malo više od pola godine, došla je ove godine na naplatu pojedinim vlasnicima "opasnih" pasa. Iako ta odluka ne važi već pet godina, vlasnici će morati da plate retroaktivno.

Takva retroaktivna opomena za dugovanje stigla je i na adresu Milisava Mijailovića Trumana, vlasnika američkog staforda, koga poseduje već sedam godina, i za njega ima svu neophodnu dokumentaciju.

"Psa imam skoro sedam godina, a nikada mi do sada nije dolazilo rešenje za plaćanje takse. Da jeste, sigurno je da bih izmirio dug", kaže Milisav za N1.

Opomena koja je ovom Beograđaninu stigla 15. maja ove godine za "Komunalnu taksu na držanje kućnih i egzotičnih životinja" podrazumeva glavni dug od 24.738 dinara i kamatu, obračunatu do 15. maja 2017. od 4.514 dinara.

U dokumentu se takođe navodi da, ukoliko se ne plati dug,  Sekretarijat za javne prihode grada Beograda - Odeljenje Voždovac može da pokrene postupak prinudne naplate.

staford Izvor: Milisav Mijailović

Kada je otišao u ispostavu Poreske uprave na Voždovcu, Mijailoviću je rečeno da ne mogu ništa da preduzmu tim povodom i da dug naveden u opomeni "mora da bude plaćen".

Podsetimo, Grad Beograd je pre četiri godine uveo taksu na opasne pse. Kako je tada objašnjeno, vlasnik "opasnog" psa je dužan da uplati 2.500 dinara do 15. u mesecu za prethodni mesec. Obavezu da plati je imalo nešto više od 3.000 građana.

Pod opasne pse su se podrazumevali pitbul terijeri, bul terijeri, staford terijeri, američki staford terijeri ili mešanci tih rasa.

Odluka o uvođenju takse je stupila na snagu 1. januara 2012. godine, a ukinuta je krajem septembra iste godine.

Odluka o ukidanju Komunalne takse za držanje kućnih i egzotičnih životinja objavljena je i na sajtu Ministarstva finansija u septembru 2012. godine.

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gorica

Da ali posto komunalna taksa zastareva posle godinu dana sada ko plati platio je ali po zakonu nemora. Isto je stiglo i nama iznos od 31.182 dinara od iste gospodje DRAGANE BARBIR ZLATAR sa Vozdovca. ali posto nemogu da dokazu da su slali oponene sto su bili duzni jer namnije ni stizala a zna se da se tako nesto prima sa potpisom ili da je sa overom iz poste stiglo neko objasnjenje zasto nije uruceno. Nemogu nam ni naplatiti sto ako nas tuze na sudu ce sigurno izgubiti a to znaju. Pa ko se uplasi taj ce platiti. SAVET NEPLACAJTE NEKA NAS TUZE A NEMAJU NA OSNOVU CEGA.

0 1

Igor

Te opasne treba zabraniti, kakve takse.

18 35

Milan S.

Da su opasni, vec bi ih odavno zabranili. Stafordi i pitbulovi, koji se koriste u ilegalnim borbama pasa, imaju izrazito nizak stepen agresivnosti prema coveku. Cak nece da ujedu ni vlasnika koji ih bije i izgladnjuje pre borbe. Ovo za sta cujete su izolovani incidenti gde ljudi izbace pse na ulicu. Isto bi se desilo da na ulicu izbace vepra, jarca ili bika - napali bi coveka. i to one najslabije: starice i decu.

51 15

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo