Suđenje za ubistvo Brisa Tatona

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona Izvor: AFP/Pascal Pavani

Napad koji su organizovali navijači FK "Partizan" 17. septembra 2009. godine na goste jednog od kafića na beogradskom Obilićevom vencu koštao je života 28-godišnjeg Brisa Tatona iz Francuske. On je u Beograd došao zbog fudbalske utakmice između Partizana i Tuluza, a preminuo je nekoliko dana pošto je pretučen i bačen u rupu duboku četiri metra.

Suđenje za ubistvo Tatona proglašeno je za jedno od najefikasnijih suđenja u istoriji srpskog pravosuđa, a 14 navijača Partizana osuđeno je na ukupno 123 godine zatvora.

Ono po čemu je suđenje Brisu Tatonu, takođe, zanimljivo za javnost jesu događaji sa njegove periferije, pre svega u medijima. Od činjenice da su roditelji sada već osuđenih ubica finansijski pomagali izradu navodno dokumentarnih filmova koji su "otkrivali istinu" o zločinu njihove dece, po pravilu potpuno ih oslobađajući bilo kakve odgovornosti, preko pojave novih svedoka po tabloidnoj štampi, pa sve do insinuacija da je Taton zapravo homoseksualac.

Pred vama se nalazi pregled suđenja i povezanih događaja, koji ukazuju ne samo na slabosti srpskog pravosuđa, njegovu izloženost političkim pritiscima, već i na jedinstvenu ulogu tabloida u kreiranju javnog mnjenja i pritiska na institucije.

Više o projektu Istinomer Amnezije pročitati OVDE.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vuk

I posle svega taj ološ nije sramota da danas peva na utakmica kako ga nisu ubili, nego je skočio sam. Znam, bio sam na utakmici sa Vojvodinom. Sve je sprega huligana, sistema bezbednosti, mafijaške paradzrzave, nekih političara. Pogledajte ponašanje Vučića na vest o ubistvu onog kriminalca Stankovića zvanog Mutavi. Reagovali su kao da je ubijen žandarm. Ovo je duboko, duboko trula država. Pogledajte ko su advokati svih ratnih zločinaca i huligana. Tu se stalno vrti nekoliko istih imena.

50 4

lakana

Ljaga na imenu nase drzave. I zbog tuzilastva i policije i samog naseg drustvenog pogleda na to. Ljaga..

32 7

kiki

a činjenica da je žrtva možda homoseksualac je olakšavajuća okolnost za ubice?! #SamoUSrbiji #sramota

85 14

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo