Sekulić: KBC primer nekontrolisane restitucije

Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, rekao je da ta institucija nije vodila postupak restitucije u slučaju Kliničko-bolničkog centra Dragiša Mišović koji očekuje sudske izvršitelje zbog duga od milion evra na ime restitucije.

Izvor: N1

Sekulić je gostujući u Novom danu na N1 rekao da je slučaj KBC Dragiša Mišović posledica "nekih događanja od pre 20 ili 30 godina" kada se sa imovinom, kako kaže, raspolagalo nekontrolisano, što sada dolazi na naplatu.

Prema njegovim rečima, proces restitucije u Srbiji bi trebalo da se okonča za pet do sedam godina. Kako kaže, posao je ogroman, a iza svakog postupka vraćanja imovine vodi se složen postupak.

Kada je u pitanju imovina oduzeta Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, Srbija je donela poseban zakon prema kojem tu imovinu može da potražuje Jevrejska opština u slučaju da nema naslednika prvobitnih vlasnika.

Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd, istakao je da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je donela takav zakon, a da je sada na Savezu jevrejskih opština i jevrejskim opštinama pojedinačno da se pokažu kao odgovorne i punolete i uz pomoć države reše problem oduzete imovine.

"Još je veća odgovornost jevrejskih opština kada se imovina vraća u naturi, što je takođe ovaj zakon predvideo. Država godišnje daje preko 900 hilj evra jevrejskim opštinama. Po ptvi put jedna zajednica, koja je istovremeno i sekularna i verska, sada mora da se ponaša kao odgovorni budžetski korisnik", ističe Dajč.

On dodaje da će kao podrška ovom zakonu u Srbiju doputovati Robert Singer, predsednik Jevrejskog kongresa. Cilj njegove posete je da istakne i podrži ovaj zakon, pre svega zbog situacije u zemljama istočne Evrope, poput Mađarske i Poljske, gde je iza velike jevrejske zajednice ostala velika imovina.

Dajč objašnjava da se zakon koji je Srbija donela odnosi na imovinu Jevreja bez naslednika, ali da on predviđa i sutiaciju da se naslednici u međuvremenu pojave.

"Članovi jasno definišu svaku situaciju. Ako se pojavi zakonski naslednik i dokaže da je naslednik nacionalizovane imovine, onda je Jevrejska opština dužna da toj osobi u roku od mesec dnaa prebaci imovinu", kaže gost Novog dana.

Sekulić objašnjava da se u nekim ranijim pokušajima obeštećenja dogodilo da značajan broj Jevreja nije znao da može da ostvari svoje imovinsko pravo.

"Kada smo radili ovaj zakon, mi smo bili svesni toga i naši prijatelji iz Njujorka, kao i iz izraelske ambasde su to objasnili. Mi smo onda rekli da ćemo dati Jevrejskoj opštini pravo da podnese zahtev za restituciju, a ako se pojave naslednici mi ćemo im imovinu vratiti", objašnjava direktor Agencije za restituciju.

Nacionalizacija imovine Jevreja izvršena je tokom vlade Milana Nedića koja je sarađivala sa nemačkim okupatorom. Nedićevi naslednici takođe potražuju imovinu koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Sekulić kaže da su ti zahtevi odbijeni jer je zakon jasan i zabranjuje vraćanje imovine saradnicima okupatora.

"Na žalost u našoj zemlji ih je bilo mnogo. Da bi se sačuvalo elementarno nacionalno dostojanstvo, stav je da se njima ne vraća imovina. Ni jedna zemlja u svetu ne vraća imovinu svojim okupatorima", rekao je Sekulić.

Mreža za restituciju upozorila je da je nelegitimno da se državne njive izdaju pre okončanja procesa restitucije. Sekulić kaže da se Ministarstvo poljoprivrede konsultovalo sa Agencijom po tom pitanju i da se svaki takav slučaj rešava pojedinačno.

Zakon, naime, predviđa da je zabranjena prodaja imovine koja je predmet restitucije, ali je zakup dozvoljen. Praksa Ministarstva poljoprivrede je da se njive, koje potražuju bivši vlasnici ili naslednici, ne daju u dugoročan zakup, a Sekulić kaže da očekuje da se ovaj problem i sistemski reši.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ivan78bg

Ozaoknjavate komunisticku otimacinu posle ww2..Na toj opljackanoj imovini su se ti isti komunisti bogatili 70 godinaSto i nije cudo jer skoro sve partije vode unuci ili deca istih tih pljackasa.A to je jedan od glavnih razloga sto nam je ovako stanje u "drzavi".

14 5

Zenon

Ovakve vesti imaju svrhu da podstaknu privid kojeg stvaraju državni organi da se restitucija u Srbiji odvija ubrzano i uspešno. Činjenica je da su u okviru opšte restitucije (bez restitucije za crkve i verske zajednice i za imovinu žrtava Holokausta koji nemaju živih zakonskih naslednika) do sada doneta prvostepena rešenja (bez klauzule pravnosnažnosti) Agencije za restituciju za vraćanje u naturalnom obliku samo 10% od ukupno oduzete imovine. Mediji svojom površnošću i neupućenošću u problematiku restitucije doprinose tom prividu. Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju je sredstvo kojim se ozakonjuje otimačina izvršene pre 72 godine i prenos njenog većeg dela u ruke privilegovanih bliskih,

16 66

mujcinovic salih

Nacionalizacija imovine Jevreja izvršena je tokom vlade Milana Nedića koja je sarađivala sa nemačkim okupatorom...vi ste izgleda neobavesteni...Nedic je bio borac za slobodu...da li ste culi izjave nasih "istoricara"!

20 127

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo