Od odbrane Darvina do gubitka pozicije

Direktor centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tvrdi da je upravo zbog njegove odbrane Darvina donet predlog za njegovu smenu. Ministar prosvete u saopštenju kaže da svoj lični stav nije smeo da stavi na sajt Centra, ali da su razlozi za smenu brojniji.

Izvor: N1

Od odbrane Darvinove teorije evolucije do gubitka pozicije. Predlog za razrešenje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića ima dve tačke. U prvoj je navedeno da je istupajući protiv nedavne peticije za reviziju Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra, suprotno statutu te institucije, i uputio otvoreno pismo ministru Šarčeviću.

"Ja bih odmah tu rekao da ako je problem što direktor Centra za promociju nauke promoviše nauku, to je zaista veliki problem, ali ne moj, i ja bih tu pre svega ukazao na to, da nisam odreagovao povodom toga da je Dravin napadnut, a svi znamo šta je bilo 2004, dakle došli smo do toga da se zaista, malo je falilo obriše iz udžbenika, onda bih ja sebe pokudio i rekao zašto nisi odreagovao", kaže Nemanja Đorđević.

Druga tačka odnosi se na to da pravilnici centra nisu doneti u određenom vremenskom roku, za šta Đorđević tvrdi suprotno.

"Svi su doneti na vreme, i svi su u skladu sa statutom".

Ministar prosvete Mladen Šarčević u saopštenju navodi da Đorđević svoj lični stav nije smeo da postavi na sajt Centra kao zvanični stav te institucije. Ipak, dodaje da je još prošle godine lično rekao Đorđeviću da je nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i time kako se troši novac.

"Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam, kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom. Istovremeno dobili smo pritužbe od mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru i naučnim klubovima, da oni nisu svima jednako dostupni, a dobili smo i informacije da je Matematički institut SANU prekinuo saradnju s njima i to baš tokom meseca matematike", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U saopštenju je istaknuto i da ministar nema lični problem sa Đorđevićem, kao i to da je odgovor na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani nastavni planovi u izučavanju Darvinove teorije - ne.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pretres

Pustite vi darvina i teorije i procesljajte malo taj centar, prepun je ljudi bez fakulteta sa visokim platama...tuga. zasto centar ne objavi javno informacije o svom kadru i demantuje ministra? koje su kvalifikacije zaposlenih i na kojim radnim mestima rade? Ko je slobodan bubnjevic i zasto se lazno predstavlja kao fizicar? ko tamo ima ikakve veze sa naukom i gde su rezultati?

12 5

M.D.

@Teorija bravo za komentar! Volontirao sam u pomenutom centru i prilicno sam upucen u desavanja. Ima tamo sjajnih mladih ljudi, ali su nazalost u manjini. Vecinom su nekvalifikovani i predvodjeni pomenutim samoporyvanim urednikom casopisa koji nanosi stetu centru , najvise usled nenamneskog trosenja, a zatim i losim kvalitetom i plagiranjem! Uskoro cu steci diplomu, nastavicu skolovanje, i nadam se baviti naukom i smatram da se treba boriti protiv ovakvih koji se lazno predstavljaju i nazaivaju novinarima i fizicarima, a nemaju diplomu ni FPN ni Fizickog fakulteta. Spasite centar, sluzi dobrom, oslobodite se tih lovaca u mutnom i pokazite sta znate!

9 4

centar

Centar je uradio mnogo, najviše dok je dir. bila gospođa Drecun. Nažalost, posle se pretvorio u leglo nestručnih kadrova i skupinu piskarala oko nekog kvazi časopisa, a ostala aktivnosti su bačene u zapećak. Manifestacije kakve su se održavale prethodnih godina su prošlost. Par nestučnih osoba pozapošljavalo je druge nestručne po drugarskim linijama i sve je krenulo nizbrdo. Sadašnji direktor se očigledno nije snašao i deluje mi da nije mogao da izbori sa silnim nestrčnim kadrom, zato je i došlo do svega ovoga.

4 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo