Zatvori

Guvernerka kaže inflacija je stabilna, a šta kaže novčanik?

Cena struje brine građane jednako koliko i cene namirnica. I dok guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković, kaže da je inflacija u Srbiji u granicama postavljenog cilja od tri odsto, stručnjaci tvrde da parametri u tek predstavljenom izveštaju nisu sjajni i da je inflacija porasla u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: N1

Inflacija u granicama cilja, stabilnost kursa - fiskalna stabilnost! Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković uverava da su na inflaciju jedino tek kratkotrajno uticale svetske cene nafte, kao i neočekivano poksupljenje voća, povća i ogreva.

"Od početka 2017. godine inflacija se kreće u granicama novog, nižeg cilja od 3% +/- 1,5%. Da je reč o uticaju jednokratnih faktora na inflaciju ukazuje niska i relativno stabilna bazna međugodišnja koja se kreće oko 2% godišnje", objašnjava guverneka.

Bazna međugodišnja inflacija je samo usputni parametar, jer o realnom stanju u državi više govori podatak da je indeks potrošačkih cena, kojim se inflacija i meri, 3,6 odsto, kaže za N1 profesor Ekonosmkog fakulteta Dejan Šoškić. Dodaje da je to blago iznad centralnog nivoa cilja.

"Projekcije o inflaciji koje smo imali na prošlom izveštaju o inflaciji nisu ispunjeni, inflacija je iznad tih projekcija i mi smo u vrlo kratkom periodu zapravo došli u situaciju da nam je inflacija bila ispod inflacionog cilja do toga da nam je inflacija malo i iznad one centralne tendencije od tri posto, dakle nestabilnost inflacije je prisuta. Fundamentalno, nije mnogo urađeno na stabilizaciji cena hrane. To mislim da je jako važno i zbog proizvođača hrane i zbog potrošača hrane, ali i zbog monterane politikle i inflacije u zemlji", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

On upozorava da zabrinjava sporo kretanje BDP-a, jer je u prvom kvartalu zabeležen tek 1 odsto rasta u odnosu na kraj matra prošle godine. Guvernerka, ipak, nema dilemu, napredak se beleži na svim poljima.

"Podsetiću da je na nivou opšte države, u prvom tromesečju zabeležen suficit od 1,2 oddsto BDP-a, a dodatno je smanjeno i učešće javnog duga u BDP-u tokom prvog tromesečja", kaže Tabaković.

"Onih tri posto dostići neće biti lako u ostatku godine, u poslenja tri kvartala moramo da imamo znatno više stope privrednog rasta…", ističe Šoškić.

Naši sagovornici, ipak, saglasni su da je potrebno pažljivo pratiti kretanja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, jer je Srbija još ekonomski podložna šokovima.

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

zbunjen

Radim u pošti za 36000 ,nas četvoro,deca mi se smeju -kada tata primi platu imamao za sledeća 5 dana-strasno

13 99

ПЕРА ЛОЖАЧ

Хвала, Јоргованка! Сад ми је лакше! И немој више ништа да причаш!

16 99

Titanik

Kada bi zivela sa 30000 sto je nama vasa borba dala da imamo drzavu ispod satre sa klovnovima ne bi pricala tako

20 85

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo