Zaev počeo pregovore za sastav vlade sa albanskim strankama

Mandatar za sastav nove makedonske vlade, lider Socijademokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev počeo je danas formalne pregovore za sastav nove vlade sa albanskim strankama članicama parlamentarne većine.

Izvor: N1

Zoran Zaev i predsednik najveće albanske stranke DUI, Ali Ahmeti, razgovarali su o principima saradnje, reformskoj vladi, i ulasku u EU i NATO, saopštila je stranka Zaeva posle posle prvog zvaničnog sastanka o formiranju nove koalicione vlade.

Dva lidera posle sastanka, koji je trajao dva i po sata u SDSM, dva lidera nisu dala izjave o detaljima.

Saopšteno je da će razgovora biti još, i SDSM i DUI, i s druge dve albanske stranke, Besa i Alijansa za Albance, koje su dale podršku budućoj vladi Makedonije, a potom će se preći na raspodelu ministarstava.

Pošto je u sredu dobio mandat za formiranje vlade, Zoran Zaev je rekao da očekuje da će sve tri albanske partije biti deo njegove reformske vlade. On je dodao da želi da što pre formira vladu i da mu neće biti potrebno zakonom predviđenih 20 dana, već da namerava da to završi za desetak dana.

Stranka DUI ne otkriva ko će biti njihovi kadrovi u budućoj vladi, ali ističu da će ponuditi iskusne i kompetentne kadrove.

Kako prenosi portal Nova TV, Alijansa za Albance će najverovatnije dobiti jedno ministarsko mesto, a na kraju razgovora će se znati da li će i sa koliko mesta učestvovat Besa. Pokret Besa je izrazio želju da bude deo nove vlade, uz uslov da u toj vladi ne budu ljudi koji su pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, odnosno neki funkcioneri DUI.

Alijansa za Albance ranije je saopštila da će fokus pregovora sa Zaevom biti zahtevi albanskih glasača.

Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. jun.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo