Bajec: Povećanje plata bi doprinelo rastu BDP-a

Bajec: Povećanje plata bi doprinelo rastu BDP-a Izvor: N1

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je danas da bi najavljeno značajnije povećanje plata u javnom sektoru doprinelo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Nadam se da je premijer Aleksandar Vučić prilikom obećanja povišice plata od deset odsto zaposlenima u javnom sektoru, a i minimalca imao u vidu da se planirani rast BDP-a od tri odsto ne može dostići samo rastom investicija i izvoza, već i potrošnje", rekao je Bajec. 

Dodao je da "obećanje o povećanju plata ne treba shvatiti samo kao posledicu dobrog raspoloženja premijera, već i činjenice da rast BDP vuku sva ta tri faktora, investicije, izvoz i potrošnja, a potrošnja ne može da raste ako se ne povećaju plate i penzije". 

On smatra da je posle dve godine rigorozne štednje potrebno da se stavi akcenat i na povećanje potrošnje.

"Verujem da je premijer imao u vidu i ispravljanje onoga što je učinjeno 2014. godine kada su plate i penzije smanjene. Sada plate i penzije treba pre svega vratiti na nivo na kome su bile, a zatim govoriti o povećanju", rekao je Bajec. 

Penzionerima koji imaju manje od 25.000 dinara i kojima nije smanjivana penzija to bi, prema njegovim rečima, bilo još jedno povećanje, ali penzionerima kojima je progresivo oduzimano, a do sada im je penzija uvećana dva puta po 1,25 i 1,5 odsto, treba još dosta povećavati primanja da bi se vratilo oduzeto. 

Crnobrnja: Pitanje je da li je to pametno

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Mihailo Crnobrnja ocenio je da povišica plata u javnom sektoru od 10 odsto moguća, ali je pitanje da li je to "pametno". 

On je rekao da obećano uvećanje primanja zaposlenih u javnom sektoru treba dovesti u korelaciju sa rastom produktivnosti i očekivanim rastom BDP od tri odsto za ovu godinu. 

"Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem prvo treba da vrati onaj deo plata i penzija koji je oduzet 2014. godine. Nisam siguran da za povećanje od deset odsto postoji ekonomsku oslonac", rekao je Crnobrnja.

Penzije veće od 25.000 dinara su od novembra 2014. godine umanjene za 22 odsto, a iznos preko 40.000 dinara umanjen je za 25 odsto, dok su plate u javnom sektoru iznad tog iznosa umanjene 10 odsto. Od tada su bile dve povišice tih primanja, poslednja u januaru ove godine.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

stevan

kad je Ameriku pogodila ova zadnja kriza oni su upumpali novac u potrosnju to je naravno povecalo traznju,traznja povecava proizvodnju,proizvodnja zaposljava firme,firme zaposljavaju nove radnike i na kraju svima dobro a kod nasih "strucnjaka"je naj strasnije omoguciti ljudima da mogu da trose,najbolje je nista nedirati nema veze sto nevalja

18 2

Nikita

Mozete se nadat povećanju samo :struje,komunalije,alcize pedevea ,poreza itd.sretno.

21 1

DREZGIĆ

Vecni sluga vecne pomrcine....

26 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo