Uhapšeni Rumun ne želi da bude izručen

Uhapšeni Rumun ne želi da bude izručen Izvor: N1

Državljanin Rumunije Sebastijan Gice, koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumuniji i da je reč o političkom progonu.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.

Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog. Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, a sudija će o tom predlogu naknadno doneti odluku.

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je prema navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo