Tramp u blindiranoj sobi u Jerusalimu, otporna i na granate

Tramp u blindiranoj sobi u Jerusalimu, otporna i na granate Izvor: Reuters/Nir Elias
Ilustracija

Velika bezbednosna operacija pokrenuta je povodom posete predsednika SAD Donalda Trampa Jerusalimu i Vitlejemu sledeće nedeje. Tramp dolazi u pratnji 1.000 ljudi i biće smešten u hotelskoj sobi s prozorima, vratima i zidovima koje ne može da probiju ni metak ni bomba.

U Trampovu blindiranu sobu ne može da prodre otrovan gas, a može da izdrži i rušenje čitave zgrade, izjavio je operativni menadžer jerusalimskog hotela Kralj David, Šeldon Ric, za američku TV mrežu NBC.

"Ništa nije prepušteno slučaju, tako da će Tramp i njegova porodica biti vrlo bezbedni", rekao je Ric, objasnivši da predsednički apartman, koji košta 5.700 dolara za noć, ima zaseban rashladni sistem u slučaju gasnog napada i izgrađen je da izdrži granatu na raketni pogon.

Ipak iz SAD stiže staklo koje može da izdrži raketu i koje će biti stavljeno ispred prozora.

"Ako ceo hotel odleti u vazduh, apartman će pasti u jednom komadu, tako da možda može biti nekoliko slomljenih kostiju, ali će oni biti živi", rekao je Ric, dodavši da će hotel postati "mini Bela kuća".

Donald Tramp, Jerusalim, hotel Izvor: Reuters/Nir Elias
Kabinet spreman za Trampa

Kako bi se sprečilo da vozilo puno eksploziva uleti u hotel, dva autobusa puna teške opreme će stajati na ulazu na glavni put. Baloni sa infracrvenim kamerama će leteti iznad zgrade, dok će roboti koji otkrivaju bombe pretraživati kanalizacione cevi.

Svaki komad hrane za američkog predsednika imaće sertifikat da je bezbedan, a o tome će se brinuti izraelski i američki bezbednosni zvaničnici koji će pregledati svako jelo namenjeno Trampu i njegovoj porodici.

Hotel je ranije bio meta napada, a 1946. godine su cionisti koji su se borili za nezavisnost, u njega podmetnuli bombu i ubili 91 osobu.

Za Trampa i pratnju predviđene su 233 sobe u kojima će biti ne samo njegova porodica, već tajna služba SAD, vojni rendžeri, marinci kao i izraelski bezbednosni zvaničnici.

Izraelska operacija "Plavi štit" ne tiče se samo bezbednosti hotela, već uključuje prerušene policajce, specijalne patrole, policajce na motociklu, pse obučene da otkrivaju eksploziv i helikoptere.

Donald Tramp, Jerusalim, hotel Izvor: Reuters/Nir Elias
Pogled kroz blindirani prozor

Više od 10.000 policajaca staraće se o Trampovoj bezbednosti u Jerusalimu, svetom gradu na koji i Izraelci i Palestinci polažu pravo.

"Prioritet je da postoji bliska saradnja sa SAD kako bi se osiguralo da poseta teče tačno po planu", izjavio je Miki Rozenfeld, portparol izraelske policije.

Već u četvrtak počeli si da stižu američki vojni avioni u Izrael s opremom i desetinama vozila. Ovakva velika bezbednosna operacija u Izraelu i na Zapadnoj obali odraz je dugotrajne napetosti u regionu.

U Trampovoj pratnji biće supraga Melanija, kćerka Ivanka i zet Džared Kušner. Tramp će posetiti i Vitlejem na Zapadnoj obali, biblijski grad u kome je prema hrišćanskom verovanju rođen Isus. Obićiće i Crkvu Svetog groba u Jerusalimu i postati prvi aktuelni predsednik SAD koji je obišao Zid plača u istočnom Jerusalimu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ironija

"1946. godine su cionisti koji su se borili za nezavisnost, u njega podmetnuli bombu i ubili 91 osobu" zanimljivo da su tada teroristi bili ovi sto se sada bore protiv arpaskih terorista... istorija ima cudan smisao za humor.

1 0

Burbon

Jel ovo scenario za neki akcioni film?

7 1

Moje Ime

Bond je malo dete za ove mozgove

113 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo