Čelsi Mening objavila prvu fotografiju po izlasku iz zatvora

Čelsi Mening objavila prvu fotografiju po izlasku iz zatvora Izvor: Chelsea Manning/CC BY-SA/Handout via REUTERS

Transrodna pripadnica američke vojske Čelsi Mening, koja je odslužila sedam godina zatvorske kazne zbog odavanja poverljivih podataka Vikiliksu, objavila je svoju prvu fotografiju po izlasku na slobodu.

Nekadašnja pripadnica američke vojske puštena je u sredu iz zatvora, nakon što je odslužila sedam od ukupno 35 godina zatvorske kazne na koju je osuđena zbog dostavljanja dokumenata Vikiliksu.

Mening je, po izlasku na slobodu, na društvenim mrežama objavila nekoliko poruka koje govore o njenom boravku iza rešetaka, ali ni u jednoj nije pokazala svoje lice.

Na kraju je na Instagramu ipak objavila svoju fotografiju uz pozdrav pratiocima na društvenim mrežama.

Mening je osuđena avgusta 2013. godine na 35 godina zatvora zbog odavanja više od 700.000 tajnih vladinih i vojnih dokumenata sajtu Vikiliks 2010. godine, što je bilo najveće curenje tajnog materijala u istoriji SAD.

U to vreme Čelsi je bila muškarac - Bredli Mening koji je pol promenio u zatvoru i postao žena, Čelsi.

Mening koja je uhapšena 2010. je u zatvoru podnela tužbu za prava transrodnih osoba, i dva puta pokušala samoubistvo.

Odluka tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obamu da njenu kaznu skrati na oko sedam godina, uključjući vreme u pritvoru, izazvala je kritiku poslanika, među kojima i predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana koji je to nazvao "skandaloznim".

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo