Žena koja je tužila Asanža šokirana odustajanjem od istrage

Žena koja je tužila Asanža šokirana odustajanjem od istrage Izvor: Reuters/WikiLeaks

Advokatica žene koja tvrdi da ju je silovao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekla je da je "skandal što osumnjičeni za silovanje može da izbegne suđenje" i da je njena klijentkinja šokirana odlukom švedskog tužilaštva.

Advokatica Elizabet Masi Fric je dodala da "ona ne može da promeni gledište da ju je Asanž izložio silovanju".

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv Asanža zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina. Švedska glavna tužiteljka Marian Ni "odlučila je da ne nastavi istragu", a odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

Asanž je rekao da nema nameru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen SAD, gde se protiv njega vodi istraga zbog objavljivanja stotina hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Asanž boravi u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine. Britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa i dalje preti hapšenje u Britaniji, iako je švedsko tužilaštvo odustalo od istrage.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen ako izađe iz Ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju londonske policije.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Бута

Kakva bedna situacija! Ne mogu da ga kazne za obelodanjivanje tajnih dokumenata, odnosno svih smicalica i podvala koje su činili, našli su silovanje kao moguće rešenje. Znamo kako se može inscenirati i pokušaj silovanja. A sigurno on ne mora pribegavati sili, jer dovoljno lepo izgleda da bi mogao da bira a ne da siluje. Drago mi je što je i dalje nedostupan pravim siledžijama.

2 0

Јован Митровић

Siguran sam da je NIJE silovao.

5 1

Zoran

Eh, ostade bez para.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo