Zlatiborci protestovali u Beogradu, traže smenu ministarki

Nekoliko stotina Zlatiboraca protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije zbog problema sa izgradnjom kabinske žičare – "gondole". Protest je završen posle uručenja zahteva za smenjivanje ministarki građevinarstva i pravde, Zorane Mihajović i Nele Kuburović.

Izvor: N1

Zahteve za smenu ministarki predao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je rekao da su njih dve odgovorne za "nanošenje štete" toj opštini kojoj nije izdata građevinska dozvola za izgradnju "gondole".

"Već dve godine nas vrte u krug,", rekao je on podsetivši da Zaltiborci od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine traže poništenje rešenje o "pokušaja otimanja više od trećine teritorije" opštine Čajetina, "pod firmom formiranja Parka prirode".

Stamatović je upozorio Vladu da je "čeka vruće leto", ako ne ispuni to što Zlatiborci traže.

On je najavio da će 1. septembra Zlatiborci biti "na čelu protestne kolone", ukoliko se ne poništi mogućnost da stranci dođu u posed državne zemlje, koja tada stupa na snagu po Sporazumu Srbije EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Milan Stamatović je nadležnima dao rok od sedam dana da izdaju dozvolu i najavio da "više neće biti čekanja".

On je odbacio navode pojedinih predstavnika vlasti da su došli da bi "rušili Beograd", istakavši da su Zlatiborci gradili Novi Beograd i da su sada spremni da grade i kod kuće, ali im se to ne dozvoljava. Dok je Stamatović govorio, prekidan je skandiranjem "Lopovi, lopovi!".

Stamatović je ocenio da se Vlada protivi nameri Čajetinaca da grade žičaru jer zemljište za to "treba da dobiju tajkuni i stranački prijatelji".

Današnji protest u Beogradu je počeo ispred Crkve Svetog Marka, odakle su Zlaborci u povorci praćenoj trubačima, prvo otišli do Ministarstva pravde i Ministarstva građevinarstva gde su ponovo predali kompletnu dokumentaciju za izgradnju "gondole".

Protest je podržao lider pokreta "Dveri" Boško Obradović koji je ukazao da isti problem vlada u celoj Srbiji.

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Javite Vučiću da je Zlatibor u Srbiji", a Čajetinci su skandirali "Hoćemo gondolu!". Nosili su i transparente "I Zlatibor je deo Srbije", "Prodaćeš svoju dedovinu, a ne našu", "Vaš glavni moto je korupcija"," Kad izgubite vlast, tražićete spas", "Kad bi vi otvorili, dozvolu bi dobili" i pod zastavama Srbije i Stamatovićevog pokreta uzvikivali "Zlatibor je Srbija!".

Trubači koji su pratili kolonu Čajetinaca su priredili i dva improvizovana "koncerta" uz izvođenje narodnih kola i modifikovanih pesama "Zoki Zorule, (Nelo Nelice) najlepše devojče" i "Zlatibore pitaj Taru, da li pamtiš ljubav staru".

Ministarstvo: Može gondola, ali mora po zakonu

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Aleksandra Damnjanović saopštila je da Ministarstvo podržava izgradnju kabinske žičare - "gondole" na Zlatiboru, ali u skladu sa zakonom. 

Ona je navela da se po svim zahtevima Čajetine za izgradnju žičare postupalo u zakonskim rokovima, čak i ranije, ali da su u zahtevu za izdavanje dozvola uočeni tehnički nedostaci u projektnoj dokumentaciji i da je Ministarstvo zahtevalo od Opštine otkloni te nedostatke. 

"To bismo zahtevali i od svih drugih investitora, jer je zakon isti za sve. Nema ovde nikakve malicioznosti. Naprotiv. Ministarstvo podržava izgradnju 'gondole', a telefoni i moj i mojih saradnika su otvoreni 24 sata za predstavnike Opštine Čajetina. A sve što se dešava izvan ovoga, ne spada u domen rada Ministarstva, već u domen politike", rekla je Damnjanović. 

Dodala je da je Ministarstvo dozvolilo da se projekat radi po fazama, jer je za prvu fazu izgradnje, za izlaznu stanicu "Tornik", rešena imovina, dok se za drugu fazu čeka okončanje sudskog spora koji država vodi protiv "određenih lica PK Zlatibor".

Komentara 56

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ружа

Промените странку, као Лозничани преко ноћи и биће све океј.

3 73

Dobar glas

Niko da shvati suštinu: jednostavno, imovinsko pravni odnosi na delu trase nisu rešeni, tako da trenutno ne može biti izdata građevinska dozvola. Čak su im izašli u susret time da je izdaju za prvu fazu izgradnje, tamo gde zemlja nije sporna.

26 8

Kale*

Ne može dok ne platite reket braći Andersen!

22 26

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo