Zatvori

Orban: EU greši što hoće da kažnjava Mađarsku

Orban: EU greši što hoće da kažnjava Mađarsku Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u petak Evropskoj uniji da je primenila "pogrešnu" strategiju prema njegovoj vladi preteći joj sankcijama zbog kršenja ljudskih sloboda.

Evropski parlament zatražio je u sredu da se protiv Mađarske pokrene kazneni postupak, što bi bilo prvi put u EU, ocenivši da situacija u toj zemlji predstavlja "jasan rizik teškog kršenja" temeljnih vrednosti Unije.

Rezolucija, koju je odobrila gotovo trećina konzervativnih poslanika EPP-a, čiji je član Orbanov Fides, "pokazuje da je sva evropska politika zagađena", rekao je Orban za državni radio.

"Evropa nije Brisel, to su države članice ... i ako ih institucije i oni koji ih vode ne poštuju, to je obeshrabrujuće... Oni zavise od nas, a ne obrnuto, ceo taj pristup je pogrešan, rezolucija Evropskog parlamenta je znak pogrešne politike", rekao je.

Evropska komisija takođe je povisila ton prema Budimpešti otvorivši krajem aprila proceduru zbog povrede prava zbog mađarskog zakona o stranim univerzitetima.

EU preti i da će u junu pokrenuti proceduru zbog povrede prava protiv Mađarske i Poljske ako i dalje ne budu želele da prime migrante iz Italije i Grčke, kako je predviđeno planom iz 2015.

To pitanje migracija "jedan je od pravih razloga za sadašnje napade na nas", smatra Orban, optužujući jednu "interesnu skupinu" da želi "svake godine da dovede nekoliko stotina hiljada, čak milion i po stranaca u EU".

Orban, koji se otvoreno protivi primanju migranata koji po njemu ugrožavaju evropski identitet, ponovo je optužio milijardera Džordža Soroša, Amerikanca mađarskog porekla, da je "smislio, delimično finansirao i organizovao" promigrantsku politiku u Evropi.

Orban je Soroša proglasio "javnim neprijateljem" zbog njegovih liberalnih vrednosti koje on promoviše putem svojih organizacija u Evropi.

Tagovi: Viktor Orban , Mađarska , EU

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mujcinovic salih

G.Orban moze da napusti EU-ju ako mu se ne svidja!

1 1

Mrgud

Ako je ista tacno, tacno je da najezda migranata ugrozava evropske kulturne vrijednosti, i to ne uticajem, sto samo sobom moze bit pozitivno

0 3

Renton

Kad eu daje lovu onda je najbolja a kad traži da se podmetnu leđa onda ne valja

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo