Tajna večera sa Svenom Markardom u KC Gradu

Tajna večera sa Svenom Markardom u KC Gradu Izvor: Promo

Kulturni centar Grad 3. juna organizuje tajnu večeru i razgovor sa umetnikom Svenom Markardom, uoči njegove izložbe ''Future's Past'' u KC Gradu.

Kakva je bila pank scena sa istočne strane berlinskog zida? Koji bendovi su bili aktuelni? Ili kako se tokom devedesetih razvijala tehno scena u ilegalnim klubovima po napuštenim zgradama Prenclauerberga? Da li je tačno da Britni Spirs nije ušla u Berghain i kako se mladi panker iz Istočnog Berlina snašao u ulozi fotografa prestižnih modnih časopisa – o svemu tome, ali najviše o fotografijama pričaće Sven Markard, 3. juna od 20 sati u okviru Tajne večer koju organizuje KC Grad.

Tajna večera organizuje se uoči Markardove izložbe “Future's Past'' koja će 5. juna biti otvorena u Velikoj galeriji KC Grada.

Zahvaljujući saradnji KC Grada i Gete instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti u Beogradu i to u okviru projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan Beogradom stvarati tokom svog boravka.

Markard je većini poznat kao izbacivač iz čuvenog berlinskog kluba Berghain, ali on ima bogatu umetničku karijeru koja je često bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida.

Sven je rođen 1962. godine, a svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolfa Šafera, prevashodno u modnoj fotografiji.

Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno.

Njegov rad je bio cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj, a i sam se susretao sa cenzurom zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

Njegovu fotografiju karakterišu portreti, u crno-beloj tehnici, uglavnom rađeni analognim foto-aparatom.

‘’Fotografijom sam počeo da se bavim osamdesetih. Uglavnom sam koristio analognu kameru, koju i danas često koristim. Moja prva fotografija je bio portret mladog momka u kišnom mantilu… On je bio moj prijatelj u Istočnom Berlinu… Moja karijera fotografa je mnogo duža nego karijera izbacivača u Berghainu. Bio sam oduševljen pank muzikom i nju vejvom osamdesetih, a posle pada zida tehno scenom koja se razvijala u Berlinu’’, objašnjav on.

Izložba ''Future's Past'' sadrži 30 fotografija različitih dimenzija, u crno-beloj tehnici i reflektuje tri decenije njegovog rada.

Tagovi: Izložba , KC Grad

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nick

Ne kapiram tu famu oko Berghaina i Svena. I ne kapiram profil licnosti koji ce da dozvoli sebi da ga ovakva faca ocenjuje da li ce uci u klub ili ne. Oni su pravi primer diskriminacije. Kakav paradoks, gejevi trce u Berghain da ih Sven diskriminise!

5 1

Less

davno je Berghajn prestao da bude gay klub. Tamo ideš da slušaš kvalitetnu muziku (najčešće).

2 1

Fajt

Čovek od čijeg nemuštog brundanja zavisi samopouzdanje hiljada ljudi. Živeo Berghain!

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo