Dodatna obuka policajaca za sprečavanje porodičnog nasilja

Dodatna obuka policajaca za sprečavanje porodičnog nasilja Izvor: N1
(arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Čačku da novi Zakon protiv nasilja u porodici čija primena počinje 1. juna, pored represivnog karaktera ima i preventivnu funkciju, a policajci će morati da prođu dodatnu obuku.

Stefanović je novinarima posle učešća u radionici o postupanju policije u sprečavanju porodičnog nasilja kazao da društvo mora da se suoči da se to dešava i u Srbiji, a ne nekim drugim ljudima i drugim porodicama i da je vreme da se sa tim "ozbiljno uhvati u koštac".

"Želimo da upozorenjima i dodatnim radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela anuliramo da oni to i postanu, da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i rešenje", rekao je Stefanović.

On je dodao da Zakon protiv nasilja u porodici daje više ovlašćenja policijskim službenicima koji će od sada sačinjavati analize rizika uz mogućnost da u cilju zaštite žrtve, nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekrentine.

Komentarišući Zakon o registraciji pripejd korisnika, koji bi uskoro trebalo da predloži Minstarstvo za telekomunikacije, Stefanović je ocenio da se radi o "dobrom" aktu koji bi trebao da omogući lakše otkrivanje kriminalaca.

"Često izvršioci raznih krivičnih dela koriste kartice koje kupuju na kioscima, sa njih upućuju ili pretnje ili vrše različita krivična dela, komuniciraju međusobno, a da ne može da se utvrdi ko su vlasnici tih kartica. Ne postoji nijedna zemlja koja to dozvoljava, pogotovu posle terorističkih napada u Evropi, zbog opasnosti zloupotrebe", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da je počeo proces uvođenja policajca u zajednici, a da je u okviru tog projekta ove godine primljen određeni broj novih policajca.

"Stopa kriminaliteta ove godine za pet odsto je manja nego prethodne. Sa većom patrolnom delatnošću, većim interesovanjem policijskih službenika na terenu i mogućnošću da građani upoznaju svoje policajce, učinićemo da stopa kriminaliteta bude još manja", rekao je Stefanović.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Melanija

Borbu za mir i stabilnost vodi MUP time što sprečava bilo koji vid nasilja!

77 5

Rade

Pad stope kriminaliteta je rezultat dobre organizacije i konstantnog unapredjena nase policije. Porodicno nasilje je nazalost veoma cesta pojava kod nas.

63 3

lasica

Podržavam dodatnu obuku za takvu vrstu nasilja koje danas i te kako je zastupljeno u društvu. Policija je ta koja treba da stane porodičnim nasilnicima i adekvatno ih kazni po zakonima koje imamo Bogu hvala.

130 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo