Zatvori

Švedsko tužilaštvo odustaje od tužbe protiv Asanža

Švedsko tužilaštvo odustaje od tužbe protiv Asanža Izvor: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

Švedska tužiteljka Marijen Naj je izjavila da je donela odluku da prekine istragu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža povodom tužbe za silovanje. Asanžov advokat najavio je da će njegov klijent pose odluke švedskog tužilaštva zatražiti politički azil u Francuskoj.

Kako prenosi Gardijan, tužilaštvo je odlučilo da obustavi preliminarnu istragu oko optužbe za silovanje.

Asanž se od 2012. godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je tražio politički azil da ne bi bio izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Po objavljivanju informacije, Asanž je reagovao na Tviteru objavivši fotografiju bez komentara:

Nešto kasnije, Asanž je rekao da neće ni oprostiti niti zaboraviti da je sedam godina bio izložen blaćenju i pritvoru bez podizanja optužnice.

"Pritvoren sedam godina bez optužnice, dok su mi deca rasla i dok mi je ime blaćeno. Ne opraštam i ne zaboravljam", napisao je Asanž na Tviteru.

Traži azil u Francuskoj

Džulijan Asanž će pokušati da dobije azil u Francuskoj, rekao je Asanžov advokat Huan Branko.

"Džulijan Asanž će sada pokušati da izađe iz Ambasade Ekvadora u Londonu i zatraži od Francuske da mu pruži azil kako bi se zaštitio od američkog krivičnog gonjenja", rekao je Branko mreži "Fransinfo". Advokat navodi da je odgovornost Francuske da obezbedi Asanžu politički azil.

Skotland Jard će uhapsiti Asanža ako napusti ambasadu

Vikiliks je objavio na Tviteru da će sada pažnju da preusmere na Veliku Britaniju koja, kako kažu, "odbija da potvrdi ili demantuje da li je primila nalog za iručenje Asanža u SAD".

Londonska policija se oglasila saopštenjem u kome su rekli da Asanž ostaje tražen za znatno manje delo, ali da su u obavezi da ga uhapse ako ga vide, dok je Skotland Jard saopštio da će uhapsiti osnivača Vikiliksa ukoliko napusti ambasadu, i to zbog kršenja uslovne slobode.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

"Silovane"Svedjanke imaju imena, a Svedska odgovornost za saucesnistvo u politickom procesu protiv pojedinca.

2 0

Ucenjeni

Dva egipcanina Ahmed Agiza i Muhamed Alseri su kritikovala vladu diktatora Hosni Mubaraka. Morali su da pobegnu iz Egipta i nasli su se u begstvu u Svedskoj trazeci azil. Americka CIA je htela da pomogne svom coveku, Mubaraku, i trazila od svedskih vlasti bez ikakvog objasnjenja i razloga da ih njima predaju a sto je i ucenjeni. CIA ih je strpala u avion i pravac Egipta. Tamo su bili izlozeni strasnoj torturi i strpani na pet godina u zatvor. Svedjani sve rade za Amerikance. Oni du i Edwarda Snoudena zvali da doften da podigne kao neku nagradu. Srecom nije dosao. Julian Asange je sa jednom svedjankom imao seksulne odnose i pojavila se i druga. Stvorila se ljubomora.

6 0

Ucenjeni

Dva egipcanina Ahmed Agiza i Muhamed Alseri su kritikovala vladu diktatora Hosni Mubaraka. Morali su da pobegnu iz Egipta i nasli su se u Svedskoj da traze azil.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo