Utvrđena trasa tunela od Palilule do Beograda na vodi

Utvrđena trasa tunela od Palilule do Beograda na vodi Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Doneta je odluka o budućoj trasi tunelu koji će povezati Savsku do Dunavsku padinu, piše Politika, a prenosi Beoinfo.

Za tunel od Savskog amfiteatra i budućeg Beograda na vodi do Palilule odabrana je varijanta idejnog rešenja sa dve razvdojene tunelske cevi. One će imati po dve saobraćajne trake i ulaze odnosno izlaze u Ulici Gavrila Principa u zoni Кameničke i Bulevaru despota Stefana kod Policijske uprave Beograda.

“Reč je o modernom tunelu koji će rešiti veliki saobraćjani problem i spojiti dva dela grada koji imaju veoma frekventan saobraćaj. Do kraja godine očekujemo usvajanje projekta da bi poslednjih meseci 2018. mogla da počne gradnja”, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Tunel će biti dužine 1,993 metra, a njegova najveća dubina biće ispod Terazija i iznosiće oko 38 metara. Ukupna širina poprečnog profila u jednoj tunelskoj cevi biće 9,56 metara sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metara i pešačkim od 0,93 metra. Predviđena su i dva evakuaciona izlaza za vozila.

Ovu varijantu idejnog rešenja ponudila je projektantska kuća “Ces Cowi”, koja je na tenderu Direkcije za građevinsko zemljište dobila posao vredan 24,5 miliona dinara.

tunel beograd beoinfo. Izvor: Beoinfo

On će biti osnov za izradu plana detaljne regulacije, koji je ugovoren sa Urbanističkim zavodom Beograda. Taj dokument propisaće parametre za dobijanje lokacijskih uslova, izradu projekta za građevinsku dozvolu i za izvođenje radova.

Izgradnja tunela, procene su, mogla bi da potraje 30 meseci. Na ulazima i izlazima tunela, moraće da se poruši 21 objekat, ukupne površine 4.671 kvadratnog metra. Analize su pokazale, tvrde u gradu, da će primenom izabranog rešenja nadzemna mreža saobraćajnica na ovom potezu biti rasterećena za 3.120 vozila po satu.

Ranije procene govorile su da bi ovaj projekat mogao da košta između 100 i 130 miliona evra, a poslednja je, tvrde u gradu, da će za tunel biti potrebno 78 miliona. Uslov za gradnju je da se prošire Cvijićeva i Dunavska ulica kako bi se unapredila saobraćajna mreža u toj zoni.

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Maja

A vi kako te?! Nadam se da ce te pre toga zavrsiti Obilicev venac..

3 0

sanjakraljica

sad sam definistivno sigurna da SNS volenteri citaju sve ove zanimljive tekstove na sajtu N1, i jedino sto rade jeste da negativno ocenjuju komentare, normalnog i polunormalnog sveta kome se smucila SNSova sharada...Zalosno je na sta se trose narodne pare, a mi jos zalosniji jer zivimo u Vucicevoj Srbiji.

10 1

nono

Posedujem kartu grada iz 1927 godine na kojoj su naši prozorljivi pretci ucrtali kako im se javilo da će SNS vlast "utvrditi trasu" tunela čiji je ulaz, tačno naspram "izbegličkog parka" u ulici Gavrila Principa, mogao videti dok nisu nazidani neki&nekakvi objekti... Urbanistički, da kojim slučajem nije bilo WWII i posledične "obnove i izgradnje pod mudrim rukovodstvom KPJot na čelu sa ...", staro gradsko jezgro Beograda bi izgledao mnogo drugačije, ispresecano bulevarima koji bi predupredili današnji svakodnevni kolaps saobraćaja. Recimo, bio je predviđen kružni tok na uglu Cvijićeve i Starine Novaka i bulevar (od "29-tog" pa ulicom Albanske Spomenice-Svetog Nikole, drugi ka stadionu OFK-a). To sve današnji magistranti&doktoranti č'taju iz knjiga starostavnih pa Pinkom zaluđenom pučanstvu valjaju ersatz bubrege za bubrege... pritom rušeći stare mostove kojih u Beogradu ima toliko da čovek ne mož' da se odluči kojim će na drugu stranu...

19 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo