Đorđević: Smena zbog Darvina - ugrožavanje slobode mišljenja

Đorđević: Smena zbog Darvina - ugrožavanje slobode mišljenja Izvor: N1

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević kaže da to što je Ministarstvo prosvete i nauke pokrenulo proceduru za njegovu smenu zato što je javno branio Dravinovu teoriju evolicije predstavlja ugrožavanje slobode mišljenja i izražavanja.

Đorđević je inače u otvorenom pismu objavljenom u listu Politika 9. maja tražio od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izjasni o predlogu za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima.

Gostujući u Novom danu N1 televizije, Đorđević je istakao da su postojale naznake da će to svega toga doći jer su dva člana Upravnog odbora Centra za promociju nauke promenjana 6. maja. Upravo u obrazloženju članova UO Centra koji su, kako navodi, najbliži saradnici ministra prosvete, piše da je razlog za njegovu smenu to što je javno govorio o Darvinovoj teoriji.

"Ako je problem da direktor Centra za promociju nauke promoviše nauku, to je zaista veliki problem, ali ne moj", ističe Đorđević dodajući da nije reagovao onda bi sebe pokudio što nije reagovao.

On demantuje drugi navedeni razlog za njegovu smenu – da neki pravilnici nisu doneti na vreme ističući da je upravo za vreme njegovog mandata, od 2015. godine usvojen Statut centra a zatim pravilnici koji su u skladu sa njim.

"Ovo je jedno ugrožavanje i slobode mišljenja i govora što više nije pitanje da li ja na to imam pravo po Statutu. Ja i po Statutu, kao direktor Centra za promociju nauke moram da javno istupam u ime promociji nauke i da se borim protiv pseudo nauke i antinauke", naglašava Đorđević.

Ipak, veruje da u samom Ministarstvu prosvete ima dovoljno ljudi od integriteta i razuma i da takvo objašnjenje za njegovu smenu neće biti potpisano.

"Ovo, nezbog Nemanje Đorđevića, ne bi smelo da bue razlog za bilo kakvo postupanje jer bi to značilo da postoji ogromna kriza naučnog načina razmišljanja i naučne kulture u Srbiji", navodi.

Izvor: N1

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vitomir Peric

Kada su na leto 2013. godine naucnici protestvovali ispred Ministarstva jer dva meseca nisu primili platu, donedavni pomocnik ministra Milovan Suvakov se ispred ulaza obratio prisutnima na skupu preko megafona, sa zahtevom da ga primi tadasnji ministar Zarko Obradovic. Kada mu je ta molba uslisena, Suvakov se zaputio ka kancelariji ministra, dok se megafona dohvatio Nemanja Djordjevic. Tada je vise puta gromoglasno ponovio: "Primi ga Zarko, Primi ga Zarko". Takav vulgaran i prostacki nastup naisao je na opste gadjenje svih prisutnih. Treba li istaci koliko je tamo bilo prisutnih starijih koleginica i kolega, naucnih savetnika i profesora? Primitivizam tog tipa nije ni za ulicu, trebalo ga je poslati na vanredno sluzenje vojnog roka, a ne zaposliti ga kao sefa kabineta ministra Verbica samo nekoliko meseci nakon toga. To je skandal.

5 4

Zatucani smo brate

Nema tu sloboda mišljenja.Ceo svet drži do Darvina dok se ne dokaže drugačije i NAUČNICI to potvrde.Mi smo ušili i Jordan.Malo što su 2/3 afričkih država bolje od nas.Da je znala Marija Terezija da ne uradi reformu školstva i za Srbe.

10 54

Sve je jasno

Ocigledno se nesto drugo krije iza ove smene. Ti novi clanovi UO su polusvet za koji ce se , nazalost, tek cuti. Glasali ste, gledajte.

21 82

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo