Rešenje za otetu jevrejsku imovinu bez naslednika

Rešenje za otetu jevrejsku imovinu bez naslednika Izvor: Freeimages/scataudo

Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić izjavio je da očekuje da će u prvoj polovini 2015. biti završen zakon o regulisanju imovine otete Jevrejima ubijenim u Holokaustu, za koju ne postoje naslednici.

"Mi sad imamo neka neformalna saznanja da će biti formirana nova radna grupa i očekujemo da do marta ili aprila naredne godine taj zakon bude završen", rekao je on agenciji Beta.

Sekulić je rekao da će tim posebnim zakonom biti regulisan status otete jevrejske imovine za koju ne postoje naslednici, jer su cele porodice ubijene u Holokaustu.

"Ta imovina je značajna. Ako govorimo o Beogradu, Novom Sadu i Subotici, pa i Nišu, tu su postojale jake jevrejske zajednice (pre Drugog svetskog rata). Mislim da će najviše imovine biti u Beogradu. To je gornji Dorćol, ceo kvart, tu je bilo mnogo radnji, stanova i zgrada", rekao je on.

Sekulić je napomenuo da Agencija zajedno sa Savezom jevrejskih opština intenzivno radi na utvrđivanju tačnih podataka koliko ima imovine koja je oteta u Holokaustu, a za koju ne postoje naslednici.

Istakao je da je imovina Jevreja za koje su postojali naslednici već vraćena. "Mi smo državljanima Izraela i našim Jevrejima već vratili imovinu gde je postojao naslednik", rekao je direktor Agencije za restituciju Srbije.

Agencija sada, prema njegovim rečima, čeka donošenje zakona kako bi bio rešen i problem jevrejske imovine otete u Holokaustu za koju ne postoje naslednici.

Prema rečima Sekulića, taj problem će biti rešsen na sličan način kako su to uradile druge zemlje - korišćenjem te imovine za jačanje jevrejske zajednice.

"Sve zemlje koje su imale taj problem regulisale su ga formiranjem nekog entiteta na koji bi ta imovina bila preneta. To telo bi njom upravljalo u cilju pronalaženja jevrejske zajednice, koristeći je u memorijalne i edukativne svrhe", rekao je direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Are

A kada ce biti resenje za drzavu koju ste uzeli i genocid ucinili . Nicija ne gori vjecno sve dodje po svoje kad tad...

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo