Dodik: Izetbegović je prolupao s tim svojim revizijama

Dodik: Izetbegović je prolupao s tim svojim revizijama Izvor: N1
(arhiva)

Bakir Izetbegović je urušio institucije BiH, to što imaju potrebu da pričaju o reviziji tužbe protiv Srbije je njihov problem i njihova frustracija da održe princip žrtve. Izetbegović je prolupao s tim svojim revizijama, smatra predsednik Rešublike Srpske Milorad Dodik.

"Mislim da kada on tvrdi da bi ponovo pokrenuo reviziju tužbe nije to priča samo o stavu Bošnjaka, to je upereno i na Srbiju. Bošnjački političari imaju patološku mržnju prema svemu što je srpsko pogotovu RS, moram im reći da postoje džrave i Srbija i RS i imaće probleme sa takvim inicijativama, zato sam u pravu kad kažem da mislim da je prolupao ako misli da može da pokreće bilo šta pred međunarodnim sudom, procedure kažu da mora da postoji saglasnost tri člana Predsedništva, on je protiv srpskih nacionalnih interesa", rekao je Dodik u Danu uživo.

Govoreći o mogućem referendumu o samostalnosti RS, Dodik je rekao da ne želi da isključi pravo svog naroda da suvereno odlučuje o svojoj poziciji. Kaže da veruje u novu administraciju SAD koja govori da se neće mešati u stvari i dodaje da tu vidi prilku za BIH da dogovori koncept koji je održiv.

Na pitanje da li će se kandidovati za mesto srpskog člana predsedništva BiH, Dodik je rekao da je to daleka tema i da će nas obavestiti ako se bude odlučio za taj korak.

"Ako to nije moguće ne vidim zašto bi bila isključena mogućnost da svaki od naroda upražnjava pravo kome je svakome dato – a to je pravo na samooopredeljenje. Na našem dnevnom redu nije nikakava secesija, to niko od nas ne traži, ni Srbija ni Rusija. Sedeo sam s Putinom, on to nikad nije tražio, to je laž. Zvanični ruski stav je dejtonska BiH".

Kako kaže o referendumu ne vredi razgovarati ni hipotetički, jer se, kako navodi, uvek to isključi i onda se govori o stavu koji nije takav. Dodik ističe da se zalaže da svaki narod ima pravo da koristi član povelje UN koji govori o samoopredeljenju.

"To je fer, a ne držati nas u zatvoru koji se zove BiH, koji ničemu ne služi, nema nijednog projekta od kog je koristi imala RS. RS nije u dužničkom ropstvu i suvereno vlada svojim dugom. RS ne uzima novac za budžetsku potrošnju, uzima kredite da gradi autoputeve. Najmanji problem je oko politike, najveći problem je ekonomija".

Dodik ističe da i pored inicijative za smenu Vlade RS koalicija stabilna i nije upitna stabilnost funkcionisanja Vlade.

"Mi smo jaki koalicioni partneri, dvadeset godina smo u poslu, koalicija je postojala i dok smo bili u opoziciji, ne vidim da jedna tačka može da ugrozi odnose, mislim da je naše partnerstvo trajno i neće biti promenjeno".

Predsednik RS smatra da je Vlada koja vodi Republiku Srpsku omogućila rast, povećanje izvoza, samanjenje nezaposlenosti.

"Inicijativom za smenu se postiže da nekoliko dana kod medija održe temu, nakon toga ti mediji neće ništa loše reći o neuspešnom pokušaju, sami znaju da nemaju većinu. Opozicija nije moćna i ne može da nametne dnevni red, oni su politička manjina, na lokalnim izborima nisu prešli dvadeset i nešto odsto, napuštaju ih poslanici, to govori o njihovoj snazi. Mislim da je dobro što su pokrenuli incijativu, jer će se videti njihova snaga, ovde će pasti opozicija"

Izvor: N1

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

gavra

Recnik jednog državnika...

2 2

Todor iz Zemuna

Ama,dosadio si vise covece! Od 1992. pa do danas mi u Srbiji nemamo druga posla vec da se zamajavamo se sa vama u Bosni. Vekovima ste bili tamo i ziveli sa drugima. Sada ste dobili RS sa enormnom autonomijom. I u cemu je vise problem? To sto BI prica kao da ti dobro dodje da se oglasis.Mozda se medjusobno i dogovarate ko sta i kako da kaze kako bi onom drugom politicki "pomogao" u svom narodu? Inace,ukupnim svojim politickim delovanjem stalno podgrevas "VELIKONACIONALNE IDEJE" kod drugih u Regionu gde bi Srbija dobrano imala problema sa teritorijalnim integritetom. Vec ih i ima. O tome ne razmisljas a kao volis Srbiju???

4 3

stevica

uličarski rečnik

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo