Zatvori

Direktor CPN-a tvrdi da ga smenjuju zbog odbrane Darvina

Direktor CPN-a tvrdi da ga smenjuju zbog odbrane Darvina Izvor: Medija centar Beograd

Procedura za smenjivanje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića pokrenuta je zbog pisma kojim je on reagovao na nedavnu "peticiju protiv Darvina" i zatražio adekvatan odgovor Ministarstva prosvete i nauke Srbije.

Đorđević je agenciji Beta rekao da su odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana dva nova člana Upravnog odbora Centra, koji su "najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića".

Nemanja Đorđević biće gost Novog dana u petak u 8.30.

Istovremeno, povodom debate o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, Đorđević je pismom objavljenim u listu "Politka", zatražio zaštitu nauke od takvih inicijativa.

"Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u predlogu o tome da je on motivisan pismom", kazao je Đorđević.

Na današnjoj sednici je prihvaćen predlog za njegovo smenjivan je, s tri glasa za i dva glasa protiv.

Za predlog su glasali predsednik Upravnog odbora Centra Bogoljub Zečević i dva člana - posebni savetnik ministra Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić.

Protiv tog predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević.

U Predlogu se navodi da je "uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina 'Politika' od 9. maja 2017. godine, utvrđeno da je gospodin Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismo ministru nauke, prosvete i tehnološkog razvoja gospodinu Mladenu Šarčeviću".

Po proceduri, ministar mora dati saglasnost na predlog o smenjivanju, kazao je Đorđević i dodao da se "nada da će se u Ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke".

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Бошко

Ја сам настао од својих родитеља.Питања настанка човека,свег живог и неживог,свемира,васељене су врло озбиљна и само наука и озбиљан научни приступ могу дати праве одговоре а не некакви шарлатани и креационисти.Шта је постојало пре великог праска,шта је ништа и шта је постојало пре ништа,како је настао Бог, шта је живот у својој суштини и још много тога?Дали ћемо икад добити одговоре .Можда!

8 4

Kastro

Prvo ovaj covek nije naučnik. Drugo kakve ima veze sa prirodnim naukama vezano za matematiku,jel' diplomirao. Koji teoretski i praktični rad objavio, koji naučnik. Služi za urušavanje dizanja naučne svesti kod mladih generacija.

12 16

mujcinovic salih

Sada ce poceti da spaljuju knjige a posle!!!

24 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo