Novo nasilje pogađa Venecuelu, Maduro šalje vojsku

Novo nasilje pogađa Venecuelu, Maduro šalje vojsku Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Protest u Karakasu

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naložio je slanje 2.600 vojnika u saveznu državu Tačira na zapadu zemlje posle pljački i napada, a trupe su počele da pristižu u Tačiru.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez rekao je u sredu da je na predsednikov zahtev naredio pokret 2.000 vojnika i 600 pripadnika specijalnih jedinica i dodao da neće dozvoliti da zemlja potone u haos.

U noći između utorka i srede u Tačiri je opljačkano desetine radnji, a dve policijske stanice su zapaljene. Maduro je u sredu optužio "paravojne formacije" da su želele da napadnu vojsku u gradu Grita.

Savet bezbednosti UN je na zahtev SAD prvi put raspravljao o situaciji u Venecueli, a ambasadorka Niki Hejli upozorila je na opasnost da se kriza razvije u veći sukob poput onih u Siriji ili Južnom Sudanu. Venecuelanski ambasador Rafael Ramirez je sednicu nazvao "mešanjem SAD u unutrašnja pitanja Venecuele".

Ranije je Maduro ponovo produžio vanredno stanje koje je na snazi od januara prošle godine i koje mu dozvoljava ograničavanje ustavnih sloboda i preduzimanje specijalnih mera za "socijalni, ekonomski, politički i pravni red".

Od početka aprila u Venecueli traju protesti protiv Madurove vlade tokom kojih je do sada poginulo 43 ljudi, a za koje vlasti tvrde da su pokušaj državnog udara organizovan u Vašingtonu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Proficap

Prosto, USA po starom receptu hoce da svrgne jos jednog neposlusnog predsednika.

7 6

oO

I? Hocemo li sada poceti slusati o "veneculeanskom scenariju" od naseg premijer-predsednika?

10 1

Setac

Tako je to kada šofer uzme vlast

12 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo