Simptomi meningitisa koje roditelji moraju da prepoznaju

Simptomi meningitisa koje roditelji moraju da prepoznaju Izvor: Pixabay.com

Meningitis pogađa različite starosne grupe ali, predstavlja najveću pretnju za decu do dve godine. Zato je važno znati prepoznati simptome te bolesti i pravovremeno reagovati.

Meningitis ima široku lepezu simptoma. Vrlo često je prisutna jaka glavobolja koja se najčešće javlja kao prvi simptom. Drugi znakovi su temperatura, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svesti.

Kod dece do dve godine simptomi meningitisa su manje predvidivi. Ponekad uključuju grčeve celog tela. Kod starije dece mogu se javiti glavobolje, mogu se žaliti da im smeta svetlo, mogu biti preterano iritabilni ili prekomerno pospani.

Bakterijski meningitis je teži oblik, ali ređi. Najčešće pogađa starije osobe, hronične bolesnike i osobe koje konzumiraju alkohol. Virusni meningitis najviše zahvata osobe mlađe od 30 godina. Više od 2/3 infekcija javlja se kod dece mlađe od pet godina. Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tokom jula i avgusta.

Meningitis je opasan kod dece koja su bila kontaktu s obolelom decom i kod novorođenčadi. U starijim starosnim grupama meningitis je postao retka bolest.

Posledice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplikuje ili ne leči na vreme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, nesvestica i slabost udova.

Rana dijagnoza meningitisa je veoma važna. Uz to, vakcinisanje protiv hemofilusa influence u starosti od drugog meseca pa sve do četvrte godine sprečava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dete ipak oboli od meningitisa lekar će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem.

Tagovi: meningitis

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo