Volvo neće razvijati nove dizel motore

Volvo neće razvijati nove dizel motore Izvor: REUTERS/Yves Herman

Švedski proizvođač automobila "Volvo" neće raditi na razvoju novih dizel motora pošto je cena smanjenja emisija azotnog oksida postala prevelika, rekao je direktor Hakan Samuelson.

"Iz današnje perspektive, više nećemo razvijati dizel motore nove generacije", rekao je Samuelson listu "Frankfurter algemajne cajtung".

On je dodao da će "Volvo" nastaviti da razvija aktuelne modele sa dizels motorima, koji su uvedeni u upotrebu 2013. godine, da bi ispunio buduće standarde o emitovanju gasova. Očekuje se da će se ovi motori proizvoditi do 2023. godine.

"Volvo" će se orijentisati na ulaganja u hibridne i električne automobile, a njegov prvi model koji će za pogon koristiti samo električnu energiju stiže na tržište 2019. godine.

Samuelson je ranije rekao da oštrije regulative o emisijama gasova podižu cenu automobila sa dizel motorima do nivoa na kojem vozila sa hibridnim pogonom postaju privlačna alternativa.

On je ukazao na uspeh američke kompanije "Tesla", koja širom sveta pronalazi sve više kupaca za svoje električne automobile.

Prosečna vrednost emisija ugljen dioksida za evropske proizvođače automobila moraće 2021. godine da bude smanjena sa 130 grama po kilometru na 95 grama po kilometru.

Tagovi: volvo , dizel , automobil

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hijena

Hvala bogu da prestanu. Dizel bio jeftiniji a sada skuplji od benzina, motori u startu skuplji, održavanje skuplje, komponente komplikovane za naše priučene majstore a i ovlašćene servise koji su čisti lopovi. Ništa nisačim a ja volina kupio dizelaša 3.5 god star kao štedi. Štedi dizel ako voziš 100.000 km godišnje. Rekla vlast 2008 stara vozila u Srbiji, ja uze kola a evro ode u majčinu, posle gume, kupiš 4 zimske i 4 letnje kad ono više nije obavezno, treba ti rezervna sijalica, ja se kidam kad mi blinka svetlo a pola vozila po gradu nema ispravnu svetlosnu grupu i prolaze tehnički. Rasulo bre rasulo

6 0

Boki 2

Sreća naša što svetska industrija i tehnologije uopšte ne zavise od nas.

23 0

Dejan

Kad čitam ovo i vidim naše kamione na ulici kako iza njih ostaje crni oblak koji mi dišemo dodje mi da plačem....

57 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo