Zatvori

Koalicija 12 stranaka predlaže Haradinaja za premijera

Koalicija 12 stranaka predlaže Haradinaja za premijera Izvor: N1

Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija prijavile su koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i saglasile da kandidat za premijera bude lider ABK i nekadašnji komandat Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.

Na Kosovu je juče bio poslednji dan za prijavljivanje predizbornih koalicija za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Ovih 12 stranaka su, gotovo u ponoć, prešle preko izjava da imaju "crvene linije" preko kojih neće preći kada je reč o koaliciji, a na to ih je, kako navode analitičari, naterala ranije postignuta predizborna koalicija izmedju Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse novo Kosovo (ANK).

To je izazvalo uzbunu u DPK, koja bi u slučaju da ne dođe do koalicije sa do sada opozicionim ABK i IK izgubila primat posle izbora.

Analitičari na Kosovu ocenjuju da činjenica da se predsednik DSK Isa Mustafa odlučio da se ne kandiduje za premijera u slučaju pobede DSK može doprineti boljim izbornim rezultati nego u slučaju da on ostane kandidat.

Tome može doprineti i potpisivanje predizbornih koalicija sa ANK Bedžeta Pacolija, inicijativom "Alternativa" gradonačelnice Djakovice Mimoze Kusari Ljilja i nezavisnog poslanika Iljira Dede i Inicijativom za pravdu, koja je deo nezadovoljnih političara koji su napustili partiju Pravde.

Samoopredelenje nije napravilo predizbornu koaliciju.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 11. juna.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Programmatori Nerolinguini

Po receptu SNS i njehovuh satelita.

1 0

85232

Potez u dogovoru sa SAD i EU, sa ciljem uslovljavanja Srbije, i optužbom Srbije za kršenje i obustavu Brisel svog dogovora.

0 2

Higija

Analitičari na Kosovu ocenjuju da činjenica da se predsednik DSK Isa Mustafa odlučio da se ne kandiduje za premijera u slučaju pobede DSK može doprineti boljim izbornim rezultati nego u slučaju da on ostane kandidat.Svi mogu da se kandiduju ali građani neće njih izabrati.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo