Rasprava o "nepostojećem" Nacrtu zakona o informisanju

Srbiji predstoji usvajanje nove medijske strategije, a potom i novog Zakona o javnom informisanju i medijima. Međutim, upravo zakon o informisanju za sada karakterišu oprečne informacije. Zvanično, nacrt zakona o javnom informisanju i medijima još nije u formi nacrta, ali je dokument imenovan kao Nacrt tog zakona već predstavljan u javnosti.

Izvor: N1

"Hajde da stavimo tačku na zaobilaženje istine. Ovo je nacrt zakona o javnom informisanju, koji je sredinom marta meseca ove godine stigao članovima radne grupe za poglavlje 10", kaže Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Nino Brajović, državni sekretar u ministarstvu informisanja, nije hteo da pred kamerama odgovara na pitanja. Tvrdi da Nacrt zakona ne postoji u ministarstvu kulture i infirmisanja, koje je, dodaje, jedino nadležno za njega, a nema ni saznanja da postoji na drugom mestu.

O dokumentu imenovanom kao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima ipak se raspravljalo. To se vidi i iz dnevnog reda sednice Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10, u kom stoji da o Nacrtu, koji je poslat učesnicima, treba da govori upravo Brajović.

Slaviša Lekić dodaje da je nacrt rađen bez Medijske strategije, koja treba da bude osnov iz kog proističu medijski zakoni. Takođe, u pravljenju tog dokumenta nisu, kaže Lekić, učestvovala medijska udruženja.

"I konačno, ne manje bitno, što su izmene u ovom Nacrtu zakona o javnom informisanju, korak ili dva nazad u odnosu na prethodna zakonska rešenja", ističe Lekić.

U pregovorima sa EU, mediji su direktno obuhvaćeni u poglavlju 10.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ma

Sve će to bivši ministar informisanja da sredi,opušteni samo!

5 0

Lidija

Ništa ne razumem.

81 30

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo