Digitalizacija važna za očuvanje kulturne baštine

Digitalizacija važna za očuvanje kulturne baštine Izvor: N1

Digitalizacija ustanova kulture je neophodna radi bolje promocije, čuvanja i većeg pristupa građi, ocenila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na konferenciji "Kultura i IT sektor".

Dodaje da će jedan broj ustanova kulture tokom godine biti uključen u akademsku mrežu, što po njenim rečima ima višestruke prednosti.

Ona je na početku konferencije u Privrednoj komori Srbije u Beogradu rekla da je njeno ministarstvo podržalo povezivanje 19 ključnih institucija kulture na akademsku mrežu Srbije. Među tim institucijama kulture nalaze se Narodno pozorište u Beogradu, nacionalni muzeji i Beogradska filharmonija, napomenula je Matić.

Zahvaljujući tome, dodala je, svih 19 institucija kulture dobilo jestabilnu internet mrežu i mogućnost za bolju saradnju sa domaćim i stranim akademskim institucijama.

Državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović, rekao je da je za digitalizaciju potreban novac, ali i još važnije- kreativne ideje.

Brajović je kazao da dolazi iz medija u kome su informacione tehnologije promenile i svakodnevno menjaju način rada.

"Nesumnjivo da je došlo vreme kada će informacione tehnologije učiniti dostupnijom srpsku kulturnu baštinu", zaključio je Brajović.

Teme konferencije su kultura u digitalnom okruženju i promocija kulturnog nasleđa korišćenjem informacionih tehnologija.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aja Vasil

Puna usta lepih reči i političkih floskula... a mi bez kulture već decenijama... i bez muzeja... a oni bez srama... i dalje postoje... fuj

3 0

Miki

A da prvo osposobite muzeje. U Beogradu ne postoji ni jedan muzej koji je otvoren.

3 0

jole

dobra.

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo