Sastojak iz majčinog mleka ubija ćelije raka

Sastojak iz majčinog mleka ubija ćelije raka Izvor: Shutterstock

Prednosti majčinog mleka u ishrani dece odavno su poznate, a švedski naučnici nedavno su ustanovili da jedan njegov sastojak efikasno ubija ćelije karcinoma mokraćne bešike.

Naučnici sa Univerziteta Lund sastojak majčinog mleka nazvali su "Hamlet", a njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenati oboleli od raka mokraćne bešike, kojima je ubrizgana ampula "Hamleta", za samo nekoliko dana kroz urin izbacili ćelije tumora.

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene ćelije i predstavlja alternativu hemoterapiji i zračenju, terapijama koje pored kancerogenih uništavaju i zdrave ćelije u telu.

Profesorka imunologije Katarina Svanborg ovu lekovitu supstancu otkrila je slučajno dok je radila na istraživanjima za antibiotike.

"Na naše iznenađenje, kada smo u mešavinu antibiotskih materija dodali sastojak majčinog mleka ćelije tumora su odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće", razala je ona.

Objasnila je da je tada radila na potrazi za neuobičajenim antimikrobnim agensima, kojima majčino mleko obiluje. Svansborg kaže da ono sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crevima postaje „borac“ protiv kancerogenih ćelija, a zdrave ostavlja netaknutim.

Sastojak iz majčinog mleka zaobilazi spoljnu liniju odbrane ćelija i napada mitohondrijum i jezgro ćelije. Deluje tako da reprogramira ćeliju koja potom slabi i odumire.

"Nešto je čarobno u sposobnosti 'Hamleta' da nacilja ćelije tumora i potom ih uništi", rekla je Svangborg.

Naučnici veruju da bi spomenuti sastojak iz majčinog mleka mogao da pomogne i u borbi protiv raka debelog creva i raka grlića maternice.

Tagovi: mleko , dojenje , karcinom , rak

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petra KŠ

To nam je šansa, da flaširamo majčino mleko i izvozimo u EU. Da napravimo brend "Mamica".

1 0

kris kros

Majčino mleko sadrži kanabinoide i zato je zdravo i ne bi me čudilo da je "hamlet" kanabinoid,samo što farmaceutska mafija to nikad neće priznati.Ostaće bez keša.

2 0

Zverka

Negde sam čitala da su iz Nestle-a, kao proizvođača veštačkog (tzv.adaptiranog) mleka, saopštili da su napravili mleko najpribližnije majčinom, ali da i dalje postoji preko 100 sastojaka koje je nemoguće napraviti. Toliko o bogatstvu majčinog mleka. Meni u tom slučaju ova vest ima smisla :)

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo