Njujork razmatra uvođenje SMS detektora za vozače

Njujork razmatra uvođenje SMS detektora za vozače Izvor: Pixabay
(ilustracija)

Poslanici u američkoj saveznoj državi Njujork razmatraju donošenje zakona o upotrebi svojevrsnog "alkometra" za telefonske poruke, u okviru borbe protiv korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje motornih vozila.

Zakon bi omogućio policiji da koristi takozvani "tekstometar", spravu nalik na alkometar za sms, i da pomoću nje utvrdi da li je vozač koristio ili dodirivao mobilni telefon neposredno pre izazivanja saobraćajne nesreće.

Donošenje sličnog zakona razmatra se i u Nju Džerziju, Tenesiju i Čikagu, navodi agencija AP.

Stručnjaci za ustavna pitanja i aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da policija mora da ima saglasnost vožača da pristupi podacima u njihovim mobilnim telefonima. Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi takav uređaj mogao da pristupi svim ličnim podacima koje ljudi čuvaju u svojim mobilnim telefonima.

Tagovi: Njujork , Policija , vozač , sms

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

BG

Kod nas za početak možda da uvedu puteve bez rupa i saobraćajnu signalizaciju...

23 2

Goxy

Danas me jedna žena umalo nije izgurala dok se uključivala na autoput, da nisam bio spreman da reagujem ko zna šta bi bilo. Pogledam u retrovizor ona svo vreme na telefonu i što je najgore nije uopšte konstatovala šta je uradila! Maksimum poena pa ponovo na polaganje!

50 0

Petar

u gradu se može videti I policajac dok vozi da koristi mobilni

52 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo