Mali: Kineski industrijski park kod Pupinovog mosta

Mali: Kineski industrijski park kod Pupinovog mosta Izvor: REUTERS/Marko Đurica
(arhiva)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je u Pekingu da će hiljade novih radnih mesta za građane Srbije obezbediti protokol potpisan u Pekingu o izgradnji novog industrijskog parka, ističući da će i desetak kineskih kompanija ulagati u Beograd.

"To su stotine hektara zemlje koje ćemo da iskoristimo za desetine novih kompanija koje će doći iz Kine i iz celog sveta", rekao je Mali, a saopštila Gradska uprava Beograda.

Dodao je da će to biti najveći industrijski park u tom delu Evrope.

Mali, koji s delegacijom Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić boravi u Kini, potpisao je ranije danas Protokol o saradnji na razvoju Kinesko - srpskog industrijskog parka sa kineskom "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) Protokol je potpisao i ministar privrede Goran Knežević.

Mali je rekao da su dve kineske kompanije u užem izboru i za koncesionara za Aerodrom Beograd, kao i da se njihove ponude očekuju 30. maja.

"Neka pobedi ona koja je bolja, ali Beograd je jedini grad u ovom delu Evrope koji ima direktne letove za Severnu Ameriku, a ako uspemo da dogovorimo i direktan let za Peking, i ako neka kineska kompanija uzme naš aerodrom pod koncesiju, to će biti velika stvar za nas, mnogo brže ćemo da ga razvijamo", kazao je Mali.

Kinezi završavaju kanalizaciju u Beogradu

Mali je rekao da je sa predstavnicima kompanije "Poligrup" postignut dogovor i da će u narednih 30 dana biti potpisan sporazum o završetku projekta izgradnje kanalizacije u Beogradu i fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu.

"To je takozvani interceptor koji treba da se završi, kako bi sve otpadne vode išle u tu cev, pa u tu novu fabriku za prečišćavanje. Za nas je to veoma važno, želimo da i Sava i Dunav budu čisti, da kao u Beču što imate priliku da vidite kako je čista voda skroz do dna, tako hoćemo da bude i u Beogradu, a u ovom trenutku, sve otpadne vode idu direktno i u Savu i u Dunav, zbog čega su reke prljave", kazao je Mali.

On je istakao da je razgovarao sa predstavnicima kompanije "Hajger", od kojih je Beograd već kupio pet elektroautobusa koji saobraćaju beogradskim ulicama.

Mali je rekao da je razgovarao i s privatnim kompanijama zainteresovanim za manje projekte u Beogradu, poput kupovine hotela Jugoslavija.

"Ovo je velika stvar za Beograđane, to su milijarde evra u novim investicijama i samo treba da budemo dovoljno pametni da ih sprovedemo", rekao je Mali.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Alo direktore sa rajskih ostrva, jos glumis gradonacelnika Beograda? Bolje da iskoristis vreme da se pripremis za krivicne postupke za svoje zloupotrebe i krsenja Ustava i zakona!

2 0

Milka

Zašto luka i industrijska zona uzvodno od Beograda a ne nizvodno. Šta je sa zagađenjima ili eventualnim havarijama kada je stručna javnost dala mišljenje da je bolja lokacija za industrijsku zonu i luku nizvodno. Ovo je kao da stavljamo WC šolju usred spavaće ili dnevne sobe

10 0

A

Idi čoveče nasmeja me sabajle.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo