Zatvori

Božović: Ne treba vozač da plaća za greške u saobraćajnoj

Ne može korisnik da bude odgovoran zato što su mu je u saobraćajnu dozvolu pogrešno upisan podatak o broju sedišta ili su pogrešno unete neke druge karakteristike. Neko drugi kontroliše i upisuje podatke i greška treba da se ispravi, ali korisnici vozila ne treba da snose trošak, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izvor: N1

Vozači kojima je u saobraćajnu dozvolu upisan pogrešan podatak o broju sedišta ili su pogrešno unete neke druge karakteristike vozila mogli bi već na sledećem tehničkom pregledu da plate 100 evra više nego što su planirali. To praktično znači da ako se tehničke karakteristike vozila koje izdaje proizvođač ne slažu sa onim što vam piše u saobraćajnoj dozvoli, moraćete da doplatite.

Protiv toga da trošak snose vozači, posle pisanja medija o ovoj temi, glas je digla i sama ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja smatra da troškove moraju da snose oni koji su odgovorni za ovaj problem.

Milan Božović kaže da u Komitetu za bezbednost saobraćaja nemaju procenu koliko je to vozila, ali da su to uglavnom vozila registrovana pre 2013. godine, jer je tada krenula stroga kontrola.

"Govorimo o problemu gde je recimo upisano da ima pet sedišta, a četiri pojasa, a to vozilo zaista ima četiri sedišta. Treba da se ispravi greška, ali da ne snose trošak korisnici vozila. Može da bude problem sa masom, kubikažom, neka vozila koja su čipovana i kupljena u salonu, ali ne mogu da budu registrovana jer ne prihvatamo čipovana vozila", kaže Božović i dodaje da bi mogli  da budu odgovorni oni koji su davali papire o vozilu.

"Oni na pregledu možda nisu na ispravan način prepisali papire, ne mislim da korisnik može da bude odgovran, neko drugi kontroliše i upisuje podatke, gde je tačno nastao problem od slučaja do slučaja je različito", navodi on.

Božović kaže da ovo nije prvi put da se pojavljuje problem, dešavaće se ispravke, ali treba da se reši finansiranje i ko će da plati za ispravku greške. On smatra da neko ko je kupio i seo u auto ne može da bude odgovoran, već oni koji su upisivali podatke.

"Ako dovozite auto iz inostranstva često se javljaju problemi, domaći uvoznici znaju šta mogu, a šta ne da uvezu, dešava se da je neko kupio kamion u Nemačkoj, došao ovde i ne može da registruje, recimo tamo je registrovan kao kiper, došao kao tegljač, neko je shvatio da može da zaradi i prepravio ga. Ukoliko kupujete vozila u inostranstvu treba da prikupite sve papire i pitate nekoga ko zna da li može da bude registrovan. Trreba pitati Agenciju za bezbednost saobraćaja, ona je za to nadležna".

Božović ističe da se mora stati na put fiktivnim tehničkim pregledima, koji su sve rasprostranjeniji i dodaje da taj problem mora da se reši.

"Da se uvede video nadzor na tehničkim pregledima.Kompletan prenos podataka koji se mere, da pregledi budu opremljeni i da se podaci šalju u operativni centar, mnoge države su tako rešile. To je važno jer je tehnički ispravo vozilo jedan od uslova za bezbedno učešće u saobraćaju, kako je moguće da vozilo kome ne znate da li je ispravan sistem za kočenje ili upravljanje učestvuje u saobraćaju".

U prodavnicama širom Srbije, u legalnoj prodaji, možete da kupite stvari koje ugrožavaju bezbednost u saobraćaju - rotaciona svetla, lažnjaci za pojaseve i štipaljke za pojaseve, divlje kacige za motocikle, sijalice za farove koje preterano blješte.

"To je propust nekoga ko kontroliše trgovinu, trebalo bi uspostaviti kontrolu svih rezervnih delova koji se uvoze i koji se ugrađuju u vozila, dešava se da nemate garanciju da li je taj deo testiran i ispitan, ne sme da se nađe u prodaji, ne sme da prođe uvoz jer tako pravi veliku zabludu i probleme učesnicima u saobraćaju".

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

hemfri

Imam golfa iz 91,prošle god na tehnockom nisam mogo da prodjem, kazu neslaze se boja, u saobraćajnoj, upisana obicna a ona metalik, morao sam naravno o svom trošku da vadim novu saobracajnu, iako sam vadio te iste god, da bih prosao tehnički i registrovao kola.To ima samo u nasoj zemlji.

2 0

Aleksandar

Meni je 'najslađe' što kada vlasnik promeni adresu stanovanja mora da menja saobraćajnu dozvolu. A ličnu kartu ne mora.

6 0

modrag

Prazne price, ko će meni da vrati pare. Mene je zamena saobraćajne dozvole I potvrda od ovlašćenog uvoznika I servisera koštala preko pet hiljada dinara. Sramota. H A R A Č !

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo