Nastavljeno izmeštanje migranata iz centra Beograda

Izmeštanje migranata iz centra Beograda i danas traje a nadležni su najavili da će se i ubuduće humano ponašati prema svima koji iz bliskoistočnih država, na svom putu ka EU, dodju u Srbiju.

Izvor: N1

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je za N1 da je grupa od oko 100 migranata juče prebačena u Prihvatni centar u Adaševcima, a da će tokom dana to isto to, kako se očekuje, biti uradjeno s još jednom grupom od oko 70 ljudi.

Upravo su Adaševci jedan tranzuitni centar koji se nalazi na autoputu pored jedne jedine benzinske pumpe, i nema ničega u okolini celog mesta... I da već ljudi u Adaševcima imaju velike probleme koji duže borave tamo, psihološke i druge prirode, jer prosto su tu upućeni jedni na druge i tu borave više od osam, devet meseci... To nije rešenje za ove ljude, jer oni ostaju ovde", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Plan je da s ceo posao završi do kraja maja kada počinje Ramazan.

"Svakodnevno razgovaramo s migrantima i oni sami pravi spiskove po kojima će biti prebačeni u neki od prihvatnih centara gde ima mesta i gde im je smeštaj mnogo bolji", rekao je Cucić i dodao da na taj način migranti preuzimaju odgovornost za bezbednost u grupi, što je bio uslov države da počne sa razmeštanjem.

On je naveo i da mesta ima i u drugim prihvatnim centrima, a da se o razmeštanju migranat svakodnevno razgovara i s predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija koje brinu o njima.

Da će nadležni u Srbiji nastaviti da se humano i civilizovano nastaviti da se ophode prema migrantima najavio je danas i ministar za rad, zapošjavanje socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

"Svako ko dođe u Srbiju i prijavi se imaće svu zaštitu u skladu s domaćim i medjunarodnim propisima... Nikada nikome nismo ukratili gostoprimstvo", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, s takvim civilizovanim i humanim odnosom biće nastavljeno i ubuduće, uz poštovanje i potreba gradjana Srbije.

Vulin je rekao da su nadležni i do sada brinuli o migrantima, podsetivši da je veće grupa njih tokom zime na minus 19 stepeni iz parka kod beogradskog Ekonomskog fakulteta prebačena u obrenovačku kasarnu.

U parku kod Ekonomskog fakulteta i u obližnjem napuštenom magacinu iza glavne autobuske stanice već duže od godinu dana je okupljen veliki broj migranana koji, iz raznih razloga, iako žele, ne mogu da napuste Srbiju i odu u neku od država EU.


Tagovi: migranti , Beograd

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Inženjer

Znači postaju ovde, e sad će da krene šou kao sa Albancima pre 50 godina. Al ovaj put srbi neće biti konstitutivan narod a arapi će da budu većinski. Živi bili za 50 godina pa videli....

19 2

geras

akcija savamala 2.0.

15 6

Momčilo

EU daje lepe pare da migratanti ostanu u Srbiji. Pitanje je, ko prima te pare.

58 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo