Zatvori

Zukorlić: Sve teorije da budu dostupne, pa i kreacionističke

Zukorlić: Sve teorije da budu dostupne, pa i kreacionističke Izvor: N1

Predsednik skupštinskog Odbora za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić je, povodom peticije kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, izjavio da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka, naučne i kreacionističke.

Zukorlić je najavio i da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije, koju je podnela grupa profesora, akademika i lekara, naći pred članovima ovog odbora u nekom "narednom razumnom periodu".

On jasno odvaja verske stavove i njegovu ulogu čelnika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

"Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteitičke vere. Kao predsednik Odbora ja nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove", kazao je Zukorlić.

Peticija je, pored Skupštine Srbije upućena i Ministarstvu prosvete, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banja Luci.

Žarko Korać: Komično

Poslanik i psiholog Žarko Korać peticiju je ocenio kao "fantastičnu i komičnu", a smatra da Skupština Srbije nije mesto za naučne rasprave, jer je reč o zakonodavnom telu.

"Ako oni žele naučnu raspravu o teoriji evolucije, postoji Srpsko lekarsko društvo, postoji zajednica univerziteta u Srbiji. Ima naučnika, ima biologa, pa neka sa njima raspravljaju", poručio je on.

Korać je ukazao i da je Srbija sekularna država, uz slobodno iskazivanje veroispovesti.

"Štaviše, đaci u školi mogu da biraju da li će slušati veronauku. U okviru veronauke se može slušati i o kreacionističkom shvatanju sveta, to niko u Srbiji ne zabranjuje", kazao je Korać.

Korać je ocenio da je inicijativa za reviziju Darvinove teorije i odricanje od naučnih dostignuća zahtev za vraćanje Srbije nekoliko vekova unazad, a dodao je da je zapravo reč o ukidanju biologije.

"Dosta je zanimljivo to da je ovu peticiju potpisalo i dosta lekara. Teorija evolucije je deo medicine i biologije kao naučnih disciplina", dodao je Korać.

On je podsetio i na inicijativu iz 2004. godine, kada je tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić tražila ukidanje Darvinove teorije iz udžbenika biologije. "To je valjda jedina vest iz Srbije koja je obišla bukvalno ceo svet. To nije čak ni rat na ovim prostorima uspeo", kazao je Korać.

DJB: Ne bi bilo čudno da se skupština izjašnjava o tome da li je Zemlja ploča

Poslanik pokreta Dosta je bilo i bivši šef Katedre za biohemiju na beogradskom Univerzitetu Ratko Jankov rekao je da je ova inicijativa jednaka raspravi o tome da li je Zemlja ravna ploča.

Ne bih se čudio da sledeća inicijativa bude da se Skupština Srbije izjašnjava o tome da li je Zemlja ploča. Nema elemenata da se ozbiljno razgovara o tome i u pitanju su besmislice", kazao je Jankov i dodao da je Darvinova teorija osnov kada se govori o nastanku sveta.

Ko je podneo peticiju protiv Darvina?

Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, predsedništvu SANU i univerzitetima predata je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije, piše "Danas".

Kako navodi list, peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset lekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je Danas imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Komentara 46

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Ufolog

Ovde nije u pitanju verski već intelektualni i egzistencijalni problem. Problem je što je nauka ( biologija?) postala v e r o - n a u k a , to jest histerično dogmatska sekta verujućih u jednu t e o r i j u , koja ni nakon više od 170 godina nije dokazana uz svu armiju svetskih naučnika,teh. progres i neslućeni razvoj svih oblasti ljudskih mogućnosti. Emisija Da možda ne, Olivere j otkrila je jednog pravog, obrazovanog i britkog intelektualca, g. Zukorlića i šaku jada "verujućih" intelektualaca. Onih koji ne sumnjaju u vekovima nedokazanu hipotezu. Zelene alge iz hipoteze su njihov najjači adut. I oholost. Brine otvorena naklonost države i Olivere u emisiji da ipak ostanemo životinjska farma a ne Božija promisao. 10+ za g. Zukorlića (po pitanju teme) !!!

3 0

Gutrum

Veronauka je već u školama. Šta je stvarni motiv za ovo?

17 2

Liga

Ovo treba osuditi i ismejati, jer će naša skupština usvojiti sve sa svojom većinom što na pr. predsednik Administrativnog odbora predloži. Čak i da je čovek postao od miša.

18 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo