Od 2019. autobusi bez vozača u Beču

Od 2019. autobusi bez vozača u Beču Izvor: AFP/ Geoffroy Van Der Hasselt

Autobusi bez vozača će od 2019. godine saobraćati u Beču, saopštilo je predstavništvo glavnog grada Austrije u Beogradu.

Taj projekat će finansirati Ministarstvo saobraćaja Austrije, a cilj je da autobuska linija sa autobusima bez vozača počne da funkcioniše u realnim uslovima - sa autobuskim stanicama, redom vožnje i s pravim putnicima.

Projekat počinje na leto, a planirano je da prva takva autobuska linija počne da saobraća u gradskoj četvrti Aspern u Beču.

Kako je navedeno u saopštenju, već je u toku testiranje autonomnog mini-busa "Navya Arma" sa električnim pogonom.

"Razvijamo rešenja za bezbednu interakciju putnika i autobusa. Želimo da 'naučimo' autobus kako da prepozna osobe i objekte", rekao je Volfgang Ponvajser sa Austrijskog tehnološkog instituta.

U tom projektu će učestvovati Bečko saobraćajno preduzeće "Wiener Linien", Austrijski tehnološki institut "AIT" (Austrian Institute of Technologie), Upravni odbor fondacije za bezbednost u saobraćaju "KFV" (Kuratorium für Verkehrshicherheit), Organizacija za kontrolu kvaliteta "TÜV Austria", Siemens AG Oesterreich i francuski proizvođač autobusa "Navya".

Tagovi: Autobus , Autobusi

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad-EU

Još manje posla za ljude bez obrazovanja. Ja demonstrativno svaki izbegavam self check kase u marketima. Neko treba da ostane bez posla a da njegov posao radim ja kao kupac i to besplatno. Neće moći.

26 3

PREMIJER LIGA

A ja ih zloupotrebljavam....redovno ih potkradam na kilazi i vrsti proizvoda....sta cu nisam obucen za prodavca pa mi se omakne!?!😂😂😂😂

12 1

Goran

U Beogradu od 2020-te

24 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo