Stojiljković: Plate najniže u regionu, povećati ih bar 5-7%

Stojiljković: Plate najniže u regionu, povećati ih bar 5-7% Izvor: N1

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da ima osnova da poraste minimalna cena rada i plate i penzije, jer su nekoliko poslednjih godina porasli produktivnost i bruto domaći poroizvod (BDP).

On je komentarišući obećanje premijera Aleksandra Vučića da će ove godine najviše do sada porasti plate i penzije rekao da je neophodno povećati primanja i zbog ispravljanja greške iz ranijeg perioda pri određivanju plata za neke kategorije zaposlenih u javom sektoru, kao što su zdravstveni radnici, policija i drugi.

"Penzije i plate u Srbiji su najniže u regionu i to je jedan od razloga za njihovo bar minimalno povećanje od pet do sedam odsto jer je veća i produkivnost od 15 do 20 odsto", rekao je Stojiljković agenciji Beta.

Dodao je da oko te teme "sada postoji manipulacija i skupljanje političkih poena".

"Koliko će biti povećanje primanja treba da se dogovorimo na Socijalno-ekonomskom savetu. Visina plata i penzija mora da bude usaglašena između sindikata i države", naglasio je Stojiljković.

Dodao je da je parola sindikata da ništa što se tiče radnika ne može biti odlučeno bez njih.

"Oko povećanja primanja je neophodan dogovor da ne bi bila samo obećanja o većim platama, pa kasnije kažu - biće uvećane kada se vide ekonomski rezultati na kraju godine, pa ako ih usaglasimo sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i na kraju ćemo obećanu prosečnu platu od 500 evra dostići za tri ili pet godina", rekao je Stojiljković.

Na pitanje da li bi premijer Srbije obećao povećanje plata i penzija da nije bilo prvomajskog protesta sindikata, Stojiljković je rekao da je iskazano nezadovoljstvo desetak hiljada ljudi na praznik rada sigurno uticalo da se iznudi obećanje.

"Postoji veliko nezadovoljstvo, to se videlo po onima koji su izdvojili vreme da protestuju na praznik, čak su i oni koji su se opredelili za roštilj i uranak rekli da podržavaju protest samo nisu spremni da se bore", rekao je Stojiljković.

Istakao je da se u Srbiji "loše živi i da je situacija očajna".

Komentara 43

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

misko

Ako bi nam BDP rastao 3,5% godisnje, sto je vrlo optimisticno, za 20 G. mi bi udvotrucili nasa primanja i one bi iznosile oko 700 e. Skoro da bi stigli hrvate pod uslovom da njima rast BDP-a bude 0% ovih 20 g. Eto koliko smo jadni i bedni a od kako su ovi ,,strucnjaci,, na vlasti nama je standard ovih 5 godina stagnirao ili bio u padu kod penzionera kojima je oteo penzije.

9 82

Istina

Porezi i doprinosi na plate su NAJVIŠI U REGIONU. Smanjite poreze i doprinose na plate koji su u Srbiji 68%! U Sloveniji su 40%, a u EU 20-30% . Primenimo EU standarde na sve. Prosto je: manji porezi i doprinosi na rad-veće neto zarade.

7 61

Bor Boranin

Koji lopov vratio ono što je oteo ili ukrao, ako ne mora. To bi trebalo da važi i za otete penzije i plate, prvo vratiti otetog, pa vratiti plate i penzije na nivo pre smanjenja i uskladiti sa promenama po zamrznutim zakonima, pa ih povećavati. Pretpostavljam da je ono što je oteto “pojela maca”, jedina nada ostaje sud u Strazburu, jer je naše sudstvo ispolitizirano i ne služi nameni, služi nakaradnoj i nenarodnoj politici. Da podsetim, penzije i plate u Srbiji su najniže u Evropi.

14 80

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo