Makedonski biznismen zakupio BIP, gradi novu pivaru

Makedonski biznismen zakupio BIP, gradi novu pivaru Izvor: Shutterstock

Makedonski biznismen Svetozar Janevski rekao je da je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti 25 miliona evra.

Janevski planira da obnovi proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako "sačuva BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda".

"Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike", rekao je Janevski.

Zakup BIP-ovih pogona, kako kaže, godišnje košta oko 900.000 evra, a da izgradnja nove pivare počeće kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.

"BIP je u stečaju i ne može da izda fabriku dugoročno u zakup, ali će prihod od pokretanja proizvodnje dobro doći u sprovođenju stečaja", ocenio je Janevski.

Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve - tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara. Fabrika će u početku zaposliti oko 100 radnika, tako što će neke koji su ranije radili vratiti na posao a kako se bude razvijao posao zapošljavaće nove.

"Došli smo da dugo ostanemo", najavio je Janevski.

Ovaj makedonski biznismen je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike svetske proizvođače - "Koka-kolu" i "Hajneken", a otvorio je i prvi "Mekdonalds" restoran u Skoplju.

Kao jedan od šest vlasnika Pivare Skoplje stvorio je brend "skopsko". S partnerima iz te kompanije je 2000. osnovao "M-6" investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija sa udelom od 51,90 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu manjinskih akacionara.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Start up

Možda vlada ipak nije tako nacionalistička kako tvrdi Zoran Zaev! ):

0 2

BiP u STEČAJU u PROTESTU

Nameno gurnut BiP u STEČAJ da bi ga namestili ovom tzv. Makedonskom biznismenu, iza koga se kriju pravi nalogodavci! Dno dna! NapreDNO! 👎

90 7

Acimir

Naravno,radnici su hteli po istoj ceni da zakupe BIP ali im drzava nije dala.A sto,pa zato sto nema provizije.

93 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo