Vaspitači predali peticiju, traže više zarade i bolje uslove

Vaspitači predali peticiju, traže više zarade i bolje uslove Izvor: N1

Članovi i članice Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije predali su Ministarstvu prosvete peticiju. Traže da ministar prosvete organizuje hitan sastanak vaspitača sa predstavnicima Ministarstva džravne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva fnansija.

Tvrde da je zarada zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije ispod nivoa potrošačke korpe, u proseku oko 40 hiljada dinara. Žele da finansiranje vaspitača pređe sa lokalnog na državni nivo, traže više zarade, bolje uslove rada i hitno donošenje platnih razreda. Peticiju je potpisalo oko 10 hiljada vaspitača iz oko 70 gradova i opština.

"Ispod svakog ljudskog dostojanstva je da o uslovima rada pričamo ovde na ulici, na trotoaru i da svakoj sledećoj garnituri s početka moraš da objašnjavaš da treba da se pooštri Zakon o vapsitanju i obrazovanju, da plate u Srbiji ne mogu da budu drugačije od lokalne samouprave do lokalne samouprave", rekla je Gordana Godunc Glavić, vaspitačica iz Novog Sada.

Predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije upozoravaju i da lokalne samouprave ne poštuju odluke Vlade o odobrenim povećanjima od 4 odsto i 6 odsto čime su zaposleni u predškolskim ustanovama trajno oštećeni u odnosu na druge u prosveti.

"Imamo uvek presiju lokalne samouprave preko direktora. A lokalna samouprava najčešće ide na priču da nema para, da je potrošeno, iako je preporučeno od Vlade da dobijemo povišicu 6 odsto. Jednostavno, ja mislim da u ovoj delatnosti rade ljudi samo iz entuzijazma", smatra rekla je Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Ministar Mladen Šarčević se izvinio što nije bio u prilici da razgovara sa predstavnicima sindikata, koje je na sastanak primila Šarčevićeva savetnica. Vaspitačima je obećano da će imati sastanak koji su zatražili posle prvomajskih praznika.

Izvor: N1

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evo i mene

Uslovi im nisu dobri, plate male a dece vise. Ja jedva izdrzavam sa svojim i to jednim detetom a kamoli sa toliko. I od ovog jednog cu da izludim. Posle pricaju vaspitaci ovakvi i onakvi. Ima svakakvih naravno, ali nije normalno da radi manjeg broja vaspitaca, samim tim i plata, bude toliko dece na jednog.

31 1

Lena

Aha, necete pre radnika Posta!

5 3

Južni

Ovi i ovakvi idu na ruku vlastima u marginalizaciji studentskih protesta. Čisto i jasno taman kao i njihov transparent. Izvesno da će koliko sutra i tetkice iz đačkih trpezarija dostaviti neku peticiju a zatim, učiteljice, a možda i đaci prvaci, policajci, doktori, medicinske sestre i tako u nedogled. Evidentno je da je ovo način obesmišljavanja protesta studenata i građana. "Upregnuti" sindikalci prosleđuju naloge vlasti i šire "proteste " i na taj način "dave" i obezvređuju opravdane i iskrene studentske i građanske demonstracije . Na kraju će ispasti da živimo u uređenoj i demokratskoj zemlji u kojoj svako, i svuda, i bez ikavih problema, može iskazati svoj stav i svoje nezadovoljstavo kako to sada čine studenti, đaci i građani. Vlastima više niko neće moći da zameri da ne štiti prava i da nije širokogruda, trpeljiva i velikodušna a u suštini na delu je kontramiting posebnog formata, lukav i perfidan.

16 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo