Zatvori

Nasilje s političke margine

Nasilje s političke margine Izvor: REUTERS/Marko Đurica
arhiva

Politički ekstremizam nije novina u političkom životu Srbije, niti je nešto što je u politički život ušlo u periodu nakon 5. oktorbra 2000. godine.

To dozvoljeno političko nasilje logički je nastavak politike koja se u Srbiji vodila devedesetih godina i odbijanja političkih elita koje su nasledile režim Slobodana Miloševića da stvore uslove pod kojima se na odgovoran način ta politika evaluira i pod kojima bi se društvo suočilo sa njenim posledicama i rezultatima.

Ekipa Istinomer Amnezije obradila je ove nedelje direktne posledice odbijanja države nakog 5. oktobra da uđe u sistemski obračun sa političkim ekstremizmom. Čini se kao i da su postojali akteri političkog života u Srbiji koji su svesno kalkulisali sa ekstremnim desničarima i manipulisali njihovim aktivnostima.

Bez želje da između ekstremne desnice i ekstremne levice povlačimo znak jednakosti uneli smo u naš tajmlajn slučaj ekstremno levičarske Anarho-sindikalne inicijative kao primer da je sudstvo, verovatno kada nije bilo pod političkim pritiscima i te kako bilo sposobno da deluje brzo, efikasno ili da u pritvorima drži sve one za koje smatra da su ugrožavali javnu bezbednost.

Takođe, nismo se fokusirali na nasilje oko Parade ponosa, jer smo toj temi posvetili poseban tajmlajn. Kako su tekla suđenja neonacistima, kome je dozvoljavano da se ne pojavljuje na sudu, ko je je šest meseci bio u zatvoru da bi nakon toga bio oslobođen, pogledajte u tajmlajnu koji je pred vama.

Više informacija o projektu Istinomer Amnezija pogledajte ovde.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

B

Za sve sto se desava u smislu nebezbednosti gradjana i tolerisanja nasilja direktno je odgovorna svaka vladajuca garnitura u poslednjih par decenija. Nista nisu ucinili da sprece ovakve organizacije , zastite svoje gradjane i sl. Naprotiv podstakli su i ohrabrili ih svojim nedelovanjem i odsustvom primene zakona preme istima. Sve to ide u prilog jedinom logicnom zakljucku da onima koji su na vlasti odgovara haoticno stanje u drustvu.

1 0

Mameti

Glavni kočničar obračuna sa ekstremistima je bio Koštunica, koji je i stao na njihovo čelo paljenjem zapadnih ambasada po proglašenju nezavisnosti Kosova. Elementi koje je stvarala državna bezbednost su i najodgovorniji što država više nije bezbedna.

33 2

Miki

Naravno, vlada nije problem po svome ekstremizmu i netoleranciji.

21 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo