Nedimović: U Kinu prvo izvozimo jagnjeće meso

Nedimović: U Kinu prvo izvozimo jagnjeće meso Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Srbija će u Kinu prvo početi da izvozi jagnjeće meso, a prva isporuka može se očekivati narednih nedelja, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

"Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a posle toga svinjsko meso", rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Među prvim proizvodima iz Srbije koji će se naći na kineskom tržištu biće suva šljiva, a postignut je dogovor i za izvoz kukuruza i šećera, kazao je Nedimović.

"Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode", objašnjava je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta novinarima rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gorčin

Mi i onako nemamo para za jagnjetinu pa je izvoz jedino rešenje. Mi ćemo jesti krompir i posebnu od 100 din.

4 0

Odakle...

Nadam se samo da ce se otkup vrsiti bar malo organizovano i pod okom nekog nadleznog kako bi i cena bila na nivou realne i razumne u protivnom ce opet natkupci profitirati a seljaku opet najmanji deo zarade... Vratite zadruge...

6 0

Milica

Izvoziće 500000 tona junetine, a mi prozvodimo 80000 tona, baš realno.

21 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo