Zatvori

Diklić: Teroristički napad pomaže Le Penovoj, ali ne mnogo

Diklić: Teroristički napad pomaže Le Penovoj, ali ne mnogo Izvor: PHILIPPE HUGUEN / AFP

Francuzi u nedelju izlaze na prvi krug predsedničkih izbora. Teroristički napad na policiju od četvrtka uveče uneo je pometnju u finišu predsedničke kampanje. To će doneti nešto glasova Marin Le Pen, ali ništa dramatično, kaže bivši ambasador u Francuskoj Radomir Diklić.

Kandidatkinji krajnje desnice Marin Le Pen narasla je podrška, pokazala je prva anketa nakon pariškog napada, ali centrist Emanuel Makron dobio bi više u nedelju i lako bi je pobedio u drugome krugu dve nedelje kasnije.

Prema anketi agencije Odoxa za nedeljnik Le Point, Makron bi dobio prvi krug s 24,5 posto glasova, za 0,5 posto manje u odnosu na prethodno ispitivanje.

Le Pen bi izbila na drugo mjesto s 23 posto, a to je za jedan posto više u odnosu na prethodnu anketu.

Diklić: Poklon Nacionalnom frontu

Izvor: N1

„Ovaj napad na neki način jeste poklon Nacionalnom frontu. Treba imati u vidu da posebno islamskim teroristima njima odgovara što gore to bolje. Ako Marin Le Pen dođe na vlast, islamisti će moći da regrutuju više ljudi“, kaže Diklić.

Govoreći o kandidatima koji bi mogli da uđu u drugi krug, osim Le Penove Diklić kaže da bi se to moglo odnositi i na centristu Emanuela Makrona, ali i na degolistu Fransoa Fijona.

„Mislim da će biti trka između Makrona i Fijona. Fijon je imao skandal sa zapošljavanjem žene i dece, pao je, ali ta Republikanska partija je stara. Makron je nov na političkoj sceni, ali je jako popularan, ima program koji je sličan Fijonovom programu, ali ipak je socijalniji jer dolazi iz Socijalističke partije“, tj. bio je nekad u njoj.

Diklić kaže da je malo verovatno da kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon koji se popeo na skoro 20 posto može išta uraditi: „To je neka mnogo leva levica za francuski ukus“, zaključuje Diklić.

Izbori u senci terorizma

Izvor: N1

Smrt policajca iz rafala kalašnjikova još snažnije je u prvi plan izbacila temu migracija, otvorenosti granica i ukupne bezbednosti. Dan je obeležila oštra razmena optužbi o upotrebioi zloupotrebi pariske tragedije, koja bi mogla da utiče na opredeljenje birača u nedelju.

Neki predsednički kandidati su sinoćni napad, za koji je odgovornost opet preuzela Islamska država iskoristili kao dokaz ispravnosti svoje politike.

„Potreban nam je predsednik koji deluje, koji štiti, jer zemlja je u ratu, a odgovor mora da bude globalan, za celu zemlju. U ovim okolnostima svi Francuzi, bez obzira na politička opredeljenja, poreklo moraju biti ujedinjeni, članovi iste porodice“, kazala je Marin le Pen, liderka Nacionalnog fronta.

Predsednik francuske vlade optužio je Marin Le Pen da "koristi" napad u Parizu "za podsticanje straha": „Pojedini predsednički kandidati odlučili su da od jutros šire bes i podele. Marin Le Pen traži da se odmah obnove nacionalne granice, izgleda da je zaboravila da je ova vlada ponovo uspostavila kontrolu granica od 13. novembra 2015. Uspostavljena je precizna kontrola i od tada je sprečen ulazak 80 hiljada sumnjivih putnika“, kazao je Bernar Kaznev.

Kaznev je takođe kritikovao kandidata desnice Fransoa Fijona, optužujući ga da je kao predsednik desničarske vlade ukinuo radna mesta u policiji koje sada ponovo želi da uvede da bi se osigurala bezbednost Francuza.

Francuzi, prema medijima, odbacuju mogućnost odlaganja izbora bez obzira na atmosferu straha koju izaziva ovaj najnoviji napad.

Ankete su do sada pokazale i veliki broj neodlučnih glasača, oko jedne četvrtine, zbog čega se strahuje od malog odziva birača u prvom krugu. U dugom krugu, koji je zakazan za 7. maj, tradicionalno se u Francuskoj očekuje veća izlaznost.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DREZGIĆ

Pa bombardovali ste Srbe u Bosni.Batina ima dva kraja.Nazdravlje Vam Galski petlovi...

5 5

A i naordu pomaze, ali ne mnogo?

A i naordu pomaze, ali ne mnogo?

1 1

Staljin XIII

Kao i uvek - mesanje u izbore, to su Rusi... Ceo haos u Suriji, IS - iza svega toga stoje Rusi... Ko je pomagao PLO i ostale SSSR kreacije? Naravno - ovaj komentar necete objaviti jer je i Srbija KGB steciste - sigurna kuca za naseg brata Jasera Arafata...

4 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo