Vučić pobedio i na izborima i po minutaži u izveštavanju

Neravnomerno izveštavanje, uz najviši stepen trivijalizacije sadržaja u većini centralnih informativnih emisija i mešanje političke sa funkcionerskom kampanjom, odlike su tridesetodnevne kampanje prema monitoringu Biroa za društvena istraživanja, BIRODI.

Izvor: N1

Utisci o kratkoj i intenzivnoj predsedničkoj kampanji i dalje se sabiraju, ali se sabiraju i sekunde koje su mediji u izveštavajnju posvetili predsedničkim kandidatima.

Osim po broju osvojenih glasova, zvanični pobednik aprilskih predsedničkih izbora pobednik je i po minutaži u centralnim informativnim emisijama TV sa nacionalnom frekvencijom, uz N1.

Statistika kaže da je na 11 kandidata otišlo je 84.455 sekundi programa. Aleksandru Vučiću, kao kandidatu posvećeno je 26,6 procenata vremena, a kao predsedniku Vlade 34,6 procenata, odnosno ukupno 61,2 procenata medijskog prostora. Desetorica drugih kandidata, dobilo je zajedno 39 procenata vremena u medijima.

Kao jednu od glavnih odlika predsedničke kampanje 2017. BIRODI izdvaja pomeranje žiže s političkih ideologija, na političke ličnosti i personalizaciju izbora.

"Jasno vam je ko je bio u sedištu te personalizacije. Imali smo neprikosnovenog protagonistu oko koga se izatkao čitav medijski diskurs. Ka njemu i od njega je sve kretalo. Alfa i omega je bio, dakle, Aleksandar Vučić. On se pojavljao u dvostrukoj inkarnaciji, s tim da ne znamo šta bi bila reinkarnacija. Naglasak je bio - kada je njegova medijska strategija u pitanju - na premijerskoj funkciji“, kaže Dražen Pavlica, BIRODI.

Istraživači navode da se u oko 380 priloga, od nešto više od 2.000 koliko je analizirano, Vučić pojavljivao u svojstvu premijera, što je - navode - alarm da se pitanje "funkcionerske kampanje" što pre mora rešiti:

"Ključ svih problema kada je reč o medijima je zakon. Zakon je napisan na način koji je visokoparan, koji ima jako puno pozivanja, na šta god to znači - na visoke, evropske ili neke druge standarde. A kada se to prelije u stvaran život medija, onda dobijemo ovo što sada imamo“, navodi Vladimir Cvetković, Centar za elektronske medije.

Uočen je i najviši stepen trivijalizacije, čak i u informativnim emisijama, jer gledalac nije mogao mnogo da čuje o političkim programima kandidata.

Komentara 34

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

RMN

Sve je veoma jasno svakom normalnom i neostrašćenom čoveku! Mesecima su dodijavali Saši Jankoviću da podnese ostavku na mesto ombudsmana, dok izbori nisu bili ni raspisani! Kad raspisaše izbore, Vučiću ne pada na pamet da podnese ostavku na mesto predsednika vlade, "gde to piše", reče Vučić!!! Sa pozicije premijera i uz trošenje ogromnog novca, nije problem pobediti. E, sad se čudi otkud ovi protesti?!?!

12 81

bot

pa da, gotova je kampanja a vi jos pricate i pisete i nervirate se.i izlazite na ulice u sve manjem broju..gotovo je, okrenite pricu na nesto drugo..

172 19

LOLA

55% gradjana u Srbiji nema kompjuter, nema N1i u tom smislu je realno ocekivati da taj narod gleda televizije sa nac frekvencijom. Tu je uglavnom bio Vucic, naravno da su za njega glasali jer nemaju pojma sta nude drugi kandidati.

11 115

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo