Podignuta optužnica protiv bivše hrvatske ministarke

Podignuta optužnica protiv bivše hrvatske ministarke Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je, nakon sprovedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Andreje Zlatar Violić, bivše ministarke kulture Hrvatske, zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja i vlasti.

Uskok je, nakon završene istrage, saopštio da je Violićeva od marta 2012. do marta 2015. godine koristila službenu poslovnu karticu u privatne svrhe i time pribavila sebi imovinsku korist.

U Uskoku navode da je za privatne potrebe Violićeva podigla nešto više od 146.000 kuna (19.600 evra) koje je beskamatno koristila, pri čemu Ministarstvo kulture dodatno terete i za 4.766 kuna (640 evra) naknade za podizanje te gotovine, prenose hrvatski mediji.

Osim toga, Uskok tvrdi i da je Violićeva još gotovo 100.000 kuna (13.400 evra) potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mestima u Hrvatskoj i inostranstvu".

Iako je više od 159.000 kuna (21.300 evra) naknadno vratila mesečnim obustavama na plati i uplatom gotovine u blagajnu, Violićeva je, prema navodima Uskoka, državni budžet oštetila za nešto više od 99.000 kuna (13.300 evra).

Zbog optužbi da je službeni novac koristila u privatne svrhe Violićeva je podnela ostavku na funkciju u martu 2015. godine.

Nasledio ju je njen zamenik Berislav Šipuš, koji je bio ministar kulture do januara 2016, a kojem je u martu ove godine potvrđena optužnica, takođe, zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, čime je državni budžet navodno oštetio za više od 68.000 kuna (9.100 evra).

Tagovi: optužnica , Hrvatska , uskok

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SSSS

Možemo Hrvate da mrzimo, ali ovo se u Srbiji neće dogoditi još dugo

8 1

Programmatori Nerolinguini

Netačno! Niko nikog NE SME da mrzi! Uz to, ako ste čitali pažljivo, sigurno ste primetili da su iznosi zbog kojih se bivša ministarka 'povlači po novinama' sigurno daleko niži od troškova pokretanja samog postupka i da je u vesti izneta faktička neistina da je bivša ministarka uzimala beskamatni kredit koristeći kreditnu karticu (što je ili nemoguće, ili je država sa bankom koja izdaje karticu napravila neki vrlo čudan deal, što bivšu ministarku oslobađa odgovornosti). OVO se u Srbiji već događa godinama: BLAĆENJE pripadnika stranaka 'bivše vlasti' zarad prikupljanja političkih poena KOD ONIH KOJI ČITAJU SAMO NASLOVE.

0 2

Gradjanin

tacno

0 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo