Lončar: Novim zakonom dostupnija veštačka oplodnja

Lončar: Novim zakonom dostupnija veštačka oplodnja Izvor: Fonet

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će usvajanjem Predloga zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji biti dostupnija veštaka oplodnja, a zakon predviđa i osnivanje banke reproduktivnih tkiva u Srbiji.

Lončar je u Skupštini Srbije tokom obrazlaganja zakona rekao da je zakon važan u pogledu demografskog oporavka zemlje.

On je naveo da se odredbe predloženog zakona odnose se na bračne, vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Osnovni cilj zakona je da poveća broj obavljenih postupaka i poveća procenat uspešnosti obavljenih postupaka.

Lončar je kazao da je predloženim zakonom jasno definisao koja zdravstvena ustanova može obavljati delatnost banke reproduktivnih ćelija i tkiva i koji su to poslovi koje obavlja, a dozvoljena je mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima i jasnim pravilima.

"Time je omogućeno da građani Srbije mogu da budu davaoci svojih reproduktivnih ćelija, po jasno utvrđenim kriterijumima", rekao je Lončar.

On je naveo da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embrion dobrovoljan i nesebičan čin.

Obrazlažući Predlog zakona o transfuzijskoj medicini rekao je da taj zakon treba da uredi i ujednači organizaciju prikupljanja krvi.

"Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi ubuduće postojati i četiri ovlašćena centra za prikupljanje obradu, testiranje i distribuciju krvi", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće povezani informacionim sistemom međusobno, ali i sa svim bolnicima.

Država ovim zakonom definiše količinu krvnih potreba u zdravstvu Srbije prema broju stanovnika, rekao je Lončar i dodao da godišnje mora da obezbedi 250.000 jedinica krvi.

Kako je naveo, sada se prikuplja između 230 i 240 hiljada jedinica.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Meda Developer

Zašto veštačka? Najbolji je prirodni put tj. način. ALL WE NEED IS LOVE!!!!!!

1 7

Dax

uopste nije tema za sprdnju, pozelecu ti samo da tvoji naslednici imaju ovaj problem ,pa mi javi da li ce ti i onda biti do zaje*ancije.

0 1

Dax

Radili VTO napolju(2.i3. Pokusaj)ovde(1.i4. Pokusaj).Napolju u Segedinu kod dr.Zadorija 2. Pokusaj 2008 god. Sin od 8 godina...3. Pokusaj zavrsen sa hiperstimulacijom. 1.pokusaj 2008mart u betaniji drzavni program,14 parova u postupku i svi ćorak( osecali smo se kao tovni pilici,odnos dr-pacijent) 4.pokusaj genezis Novi sad 2015g, e tu je druga priča, sve profi-rezultat blizanci decak i devojcica godinu dana stari.zamerka samo na zamezavanju embriona, placa se na godisnjem nivou oko 400€ dok je to u segedinu ako se dobro secam nepunih 100€... Cene postupka du vrlo slicne sada, dok to 2008god. Bilo skoro 1000€ jeftinije u HU. ;-)

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo