Štir: Hrvatski vojnici nisu upereni protiv Rusije

Štir: Hrvatski vojnici nisu upereni protiv Rusije Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

Planirano razmeštanje hrvatskih vojnika u sklopu snaga NATO na Baltiku nije upereno protiv Rusije, nego je znak solidarnosti unutar Severnoatlanskog saveza, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir odgovarajući na upozorenje Rusije koja jačanje NATO na istoku smatra provokacijom, prenosi Hina.

NATO će ove godine rasporediti oko 1.000 vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regionu. Hrvatska vlada je predložila da u tim snagama bude do 300 hrvatskih vojnika koji bi do kraja 2017. stigli u Poljsku, a početkom 2018. u Litvaniju, a tu odluku mora da potvrdi Sabor.

"To nije usmereno protiv bilo koga, nego je znak solidarnosti unutar NATO", rekao je Štir na zajedničkoj konferenciji za novinare s litvanskim kolegom Linasom Linkevičiusom.

"U bilateralnim odnosima s Rusijom nastupamo kao članica EU i NATO, ali smo otvoreni i za dijalog, pogotovo što se tiče situacije na jugoistoku Evrope i u BiH", rekao je Štir koji će krajem maja posetiti Moskvu.

Linkevičius je rekao da jačanje snaga NATO na Baltiku "nije samo gest, nego minumum kako bi osigurale baltičke zemlje i Poljska i poslala poruku tamošnjem stanovništvu da će se jamčiti njihova sigurnost kako je i predvidjeno poveljom NATO".

"Što se tiče aktivnosti druge strane, govorimo ne o hiljadu, nego o 300.000 vojnika rasporedjenih na zapadu Rusije, opremljenih modernim oružjem koje može nositi nuklearne glave. No, mi se nećemo takmičiti i zaoštravati situaciju, nego poslati jasnu poruku da smo ovde", istakauo je litvanski ministar.

On je dodao da Litvanija želi da jača odnose sa susednom Rusijom, ali na temelju medjunarodnog prava i nemešanja u unutrašnje stvari.

Tagovi: Ivo Štir , Rusija , NATO

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dušan reljic

Vojnici su tamo zbog severne Koreje, ali problem dolaska do Koreje preko Volgograda(Staljingrada) će rešiti u saradnji sa Nemcima.

2 0

V

Da li ce ikada napraviti iskorak i ostaviti svoju neslavnu "istoriju" iza sebe. Imali su sansu u titovoj drzavi, ali su je propustili...

3 1

Lee

Mora da je Rusima sad laknulo.

14 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo