Tuševljaković dobitnik Evropske nagrade za književnost

Tuševljaković dobitnik Evropske nagrade za književnost Izvor: Shutterstock
Ilustracija

Srpski pisac Darko Tuševljaković dobitnik je Evropske nagrade za književnost za 2017. godinu za roman "Jaz" koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju Arhipelaga.

Tuševljaković je nagradu, koja se dodeljuje uz podršku Evropske komisije, dobio za priču o raspadu porodice, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Evropkoj komisiji za kulturu u Briselu.

Pisac je rekao da priznanje koje je dobio predstavlja veliku čast i da će otvoriti put knjizi izvan jezičkih i nacionalnih barijera.

"Smatram da je Jaz roman koji će umeti da respondira sa čitaocima iz drugih podneblja, drugih tradicija i geopolitičkih situacija. Nesporazumi i neslaganja postoje u svima nama, bez obzira na to ko smo i odakle smo, i po njima se međusobno prepoznajemo, oni su naš zajednički imenitelj. Muke kroz koje prolazimo pokušavajući da prevaziđemo jazove ne znaju za jezik, naciju, veru i pol, nisu određeni geografskim širinama i dužinama, tako da je ovo roman koji, iako govori o veoma specifičnom vremenu i prostoru, zapravo ne poznaje te vrste granica", izjavio je Tuševljaković.

U prvom delu romana, otuđeni muž koji posle rata pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, pokušava da ponovo uspostavi odnos sa svojom otuđenom suprugom, ali uspeva da samo produbi jaz između njih. U drugom delu romana priča je fokusirana na osnovni razlog bračnog razdora – nedaće njihovog sina, studenta koji pokušava da nađe svoje mesto u društvu kao i identitet kroz niz dramatičnih događaja koji se završavaju neočekivanim obrtom, navedeno je u saopštenju.

Tuševljaković, rođen 1978. u BiH, objavljuje u književnim časopisima i zbirkama u Srbiji i drugim zemljama regiona, a njegov roman "Jaz" je 2016. ušao u najuži krug za NIN-ovu nagradu.

Zoran Paunović, potpredsednik Srpskog Pen centra i član žirija za dodelu ove nagrade, za sajt Delegacije EU u Srbiji je za roman "Jaz" rekao da je "jedan od najboljih romana u prošlogodišnjoj produkciji u Srbiji".Pored Tuševljakovića Evropsku nagradu za književnost za 2017. godinu dobili su Rudi Erebara (Albanija), Ina Vulčanova (Bugarska), Bjanka Belova (Češka Republika), Kalia Papadaki (Grčka), Haldora K. Torodsen (Island), Osvalds Zebris (Letonija), Valid Naban (Malta), Aleksandar Bečanović (Crna Gora), Jamal Ouarijači (Holandija), Sine Ergun (Turska) i Sundžev Sahota (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Evropska nagrada za književnost, koja se dodeljuje od 2009. godine, sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na ceremoniji 23. maja u dvorani "Koncert Nobl" u Briselu.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MM

Za svaku pohvalu.Postovanje za knjizevnost t.j. kulturu.

61 2

Dixit

Sjajan pisac.

36 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo