Zagreb dobija spomenik žrtvama Holokausta

 Zagreb dobija spomenik žrtvama Holokausta Izvor: N1

Glavni grad Hrvatske dobiće spomenik sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu u Drugom svetskom ratu za šta je raspisan konkurs.

Spomenik će se nalaziti u centru grada, na trgu u blizini železničke stanice, a konkurs za izbor idejnog rešenja je otvoren dva meseca.

Kako prenosi Hina, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je u pitanju jedna od najfrekventnijih lokacija u Zagrebu i da će svako morati da stane u tišini i oda poštovanje žrtvama.

On je rekao da je broj žrtava holokausta zastrašujući i da "mora ostati utisnut u sećanja".

"Svedoci smo da taj zločinački poduhvat holokausta nažalost za neke nije bio poučan, da u današnjim ratovima ponovno padaju nevine žrtve. Sveže su uspomene, prisetimo se Vukovara i Srebrenice. Šta nam to govori? Da uvek iznova moramo podsećati na te strahote, na milione nevinih žrtava. To se nikada i nigde ne sme više dogoditi, ni zaboraviti", dodao je Bandić.

Rekavši da "žrtve obavezuju na suprotstavljanje svakom obliku mržnje i netolerancije" Bandić je pozvao sugrađane da u nedelju dođu na komemoraciju u Jasenovac, gde je nacionalni spomenik holokaustu, a u kojem su uz Jevreje Stradali Srbi, Romi, Hrvati i druge etničke grupe, među njima i oko 2.000 Zagrepčana.

Tagovi: Zagreb , holokaust , Spomenik

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Бута

Mogli su da sačekaju 100 godišnjicu. No bolje ikad.....

1 0

Владица

То је иронија. Држава са усташким темељима подиже тај споменик.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo