Zatvori

Gojazno svako treće dete u Srbiji

Gojazno svako treće dete u Srbiji Izvor: Shutterstock

Poslednjih 20 godina u Srbiji je procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, što je posebno alarmantno kod dece školskog uzrasta, pošto je svako treće dete gojazno. Prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", taj procenat se iz godine u godinu povećava.

"Nažalost, 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike", rekla je Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

"Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku", kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta.

"Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti", upozorio je Grbić.

Tagovi: gojaznost , deca , dijabetes , batut

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Plavi Turban

to znači da Srbija ima suficit

4 0

Mrgud

Ode mast u propast.

6 0

D

Vratiti užine u škole za svu decu...

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo