Sejdinović: Izvršna vlast uništava i medije i pravosuđe

Sejdinović: Izvršna vlast uništava i medije i pravosuđe Izvor: N1

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović optužio je izvršnu vlast u Srbiji da uništava medije i pravosuđe i naveo da se zalaže za unapređenje saradnje medija i sudova.

Sejdinović je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), www.voice.org.rs, rekao da bi "dok država ćuti" mediji i sudovi mogli da unaprede saradnju.

"Oni mogu biti ključni korektiv i prepreka zloupotrebi vlasti. Zloupotrebljeni, međutim, mogu da predstavljaju jednu od najznačajnijih poluga za nekontrolisanu vladavinu i upravo se to dešava u Srbiji. Izvršna vlast medije koristi da bi se obračunala sa pravosuđem, a pravosuđe za obračun sa medijima", rekao je Sejdinović.

On je naveo da su međunarodne, novinarske i medijske organizacije i njihovi eksperti potrošili više od decenije pokušavajući da u Srbiji unaprede sudske procese u medijskim sporovima.

"Kada se činilo da je učinjen korak napred, da smo dobili jedan broj odličnih sudija koji imaju nezanemarljivu ekspertizu iz oblasti medijskih sloboda – pod naprednjačkom vlašću survali smo se ponovo u '90-te (godine prošlog veka) i u otvorenu instrumentalizaciju sudstva u partijske svrhe, odnosno neprikriven pritisak na pravosuđe", kazao je Sejdinović.

Ocenio je da presude protiv beogradskog nedeljnika NIN po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića pokazuju "svu bahatost vlasti".

Istakao je da je "cilj ovog javnog ponižavanja i pravosuđa i medijskih sloboda, zastrašivanje i medija i novinara i sudija i građana, odnosno slanje poruke da izvršna vlast u ovoj zemlji može da radi šta god joj je volja".

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran

Niti na Medije niti na pravosudje izvrsna vlast nema nikakvog uticaja,moracete pronaci neku drugu gresku da biste ih optuzivali.!

0 2

baka

BRAVO ZORANE! Ne znam samo KO deli novac medijima na osnovu "projekata". Pa je tako u Subotici, novac dobio Informer!!! A u Krusevcu je samo za dve godine ortak Gasicev dobio na taj nacin vise para nego sto je potrosio da "kupi" novine i televiziju. Zato tuzilastvo ne moze da zavrsi istrazni postupak za Savamalu vise od godinu dana, ali moze da kazni NIN po hitnom postupku.

3 0

ADOLF

Vlast nikad nije otisla bez nasilje ponajvise u Srbiji to je videno dosada,

32 119

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo