Čuveni baletan Mihail Barišnjikov nastupa u Beogradu

Čuveni baletan Mihail Barišnjikov nastupa u Beogradu Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Veoma se radujem predstavi u Beogradu, rekao je Mihail Barišnjikov, legendarni baletski igrač koji će 23. 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama nastupiti u komadu "Barišnjikov /Brodski". On je dodao da je prelazak iz sveta igre u pozorište izuzetan momenat u njegovom životu.

Barišnjikov je, na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine Srbije, istakao da je već bio u Srbiji, u Novom Sadu, ali da su sada ova predstava i dolazak "veoma lično putovanje" za njega.

"Radujem se da upoznam publiku, jer znam da postoji bliskost u kulturi, jeziku, religiji, vezama sa Rusijom i ova predstava biće izvedena na ruskom jeziku", rekao je Barišnjikov o predstavi koja je inspirisana poezijom Jozefa Brodskog.

"Rečeno mi je da je poezija Jozefa Brodskog veoma bliska srpskom narodu, ne samo u školama i univerzitetima, već i u privatnim bibliotekama. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa publikom", rekao je on.

Barišnjikov je citirao Brodskog "da ima sreće što se sudbina oseća usamljenom" i što u ovim godinama, a sledeće puni 70, i dalje nastupa, "što je neko gore veoma ljubazan prema meni".

Podsetio je da u pozorištu nastupa od ranih 80-tih godina, ali i da većina režisera sa kojima je radio gleda na njega kao na "glumca koji ume da se kreće i igrača koji ume da glumi".

"Radim sa režiserima u eksperimentalnim pozorištima, to nisu klasična pozorišta, jer se i nisam školovao za klasičnog glumca", rekao je Barišnjikov.

On je naglasio i da ne može davati savete mladim i budućim igračima, ali je važno razumeti da ako to ne vole, onda je sve drugo ropski rad.

"Sa tom mišlju morate ujutro ustajati i ići na spavanje", poručio je Barišnjikov koji je istakao da je oduševljen radom direktorke Beogradskog festivala igre (BFI) Aje Jung i impresioniran programom festivala.

Predstava Mihaila Barišnjikova "Brodski/Barišnjikov", u koprodukciji Barišnjikovog centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, nije deo redovnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre, već je uvrštena kao ekskluzivno gostovanje, a biće izvedena u pozorištu na Terazijama 23, 24. i 25. aprila.

Izvor: YouTbe/Zemfira De Virgiliis

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Moskva

Goluboj.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo