Kosovski istoričari prete blokadom puta ka manastiru Dečani

Kosovski istoričari prete blokadom puta ka manastiru Dečani Izvor: N1
Manastir Dečani

Savez istoričara Kosova “Ali Hadri”, ogranak u Dečanima, uputio je ultimatum Vladi Kosova da do 16 sati danas reši imovinski spor između građana, preduzeća i opštine Dečani sa manastirom Visoki Dečani u vezi svojine preduzeća "Apiko" i "Iliria" ili će započeti sa blokadom puta koji vodi ka manastiru, javlja Anadolija.

Škodran Imeraj iz Saveza istoričara Kosova u izjavi za Anadoliju kaže da je kosovksoj Vladi bio dat rok od dve nedelje da povuče odluku Kosovske agencije za privatizaciju o likvidaciji imovine preduzeća "Apiko" i "Iliria" i da putem posebne odluke proglasi nacionalnom imovinu ta dva preduzeća.

"Mi se protivimo svakom pokušaju da ta imovina pređe u vlasništvo manastira Dečani, jer kao što je poznato ta imovina je poklonjena odlukom iz perioda nasilnih mera, vremena Slobodana Miloševića i to je neprihvatljivo", kazao je on.

Imeraj je najavio da će rukovodstvo ogranka Savez istoričara Kosova u Dečanu, večeras u 18 sati održati sastanak na kome će se doneti odluka kada će se početi sa blokadom puta ka manastiru Visoki Dečani.

Takođe je kazao da je opština Dečani odbila da primeni odluku Ustavnog suda Kosova, koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Istovremeno, Kancelarija Evropske unije na Kosovu juče je osudila sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani. Iz Kancelarije je preneta zabrinutost kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, donete 20. maja 2016. godine u vezi spornog zemljišta. Predstavnici EU ističu da su “odluke najvišeg pravnog organa Kosova konačne i da se moraju sprovesti” i pozivaju kosovsku vlast na svim nivoima da odluku Ustavnog suda sprovedu bez odlaganja.

Manastir Visoki Dečani, inače, čuvaju vojnici KFOR-a.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Radaše

Imaju i istoričare svoje i istoriju dugu 500godina.

0 0

Nex

Kakvi se to istoricari bave imovinskim pravima jedne verske zajednice.

63 5

Hm

Naoružani mirni istoričari, protiv goloruke vojske i policije. Ovo ko da su nadrealisti pisali.

68 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo